Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Pleziervaart in Noordoost-Friesland

Op deze detailkaart vind je een vaarroute in Noordoost-Friesland. Het is een rondje van ongeveer 37 kilometer. Het dwarsstuk dat je op de kaart ziet, de Trekvaart, is ongeveer zeven kilometer lang. Klik op de symbolen langs de route. Je vindt leuke en handige informatie voor onderweg.

 

 

Vaarroute Noordoost-Friesland en dan naar Groningen?

Het kenmerkende van een rondje varen is dat er geen begin- en eindpunt is. Toch, om een route te beschrijven moet je ergens beginnen. Deze beschrijving heeft als startpunt het Burgumer Mar. Het spreekt echter voor zich dat je ook in Kollum zou kunnen beginnen, of in Westergeest. Zelfs in Lauwersoog als je dat wilt… Wees trouwens niet bang, de hier gegeven routebeschrijving leest niet als taaie kost. Het zijn meer aanwijzingen die de bovenstaande tekening tot leven zullen brengen.

Vaarroute Friesland

Als je de vaarroute Noordoost-Friesland begint bij het Burgumer Mar, en je gaat richting het Lauwersmeer, dan vaar je over de Swemmer en de Nije Feart. Een paar kilometer voorbij Westergeest heb je de mogelijkheid om rechtsaf te slaan naar Kollum. Je zou op dit punt ook kunnen kiezen voor een route naar het Lauwersmeer, of een route richting Dokkum. Volg je echter het rondje Noordoost-Friesland, kies dan voor de richting Kollum.

 

Watersportdorp Kollum

In Kollum kun je  proviand inslaan, lekker shoppen of heerlijk dineren, voordat je verder vaart richting Gerkesklooster. In Gerkesklooster kun je de vaarroute Noordoost-Friesland verlaten door links af te slaan en over de Lauwers te varen richting het Groningse Zoutkamp. De hier beschreven vaarroute veronderstelt echter dat je rechtsaf gaat, in Friesland blijft. Over het Prinses Margrietkanaal vaar je dan richting het Burgumer Mar.

 

Vaarroute Friesland winkelen

 

Terug op het beginpunt kun je besluiten het Prinses Margrietkanaal blijvend te volgen, richting Nationaal Park

de Alde Feanen. Het is niet ver varen om vanaf Burgum in dit mooie natuurgebied te belanden.

 

Mooie Friese vergezichten

Varen in Noordoost-Friesland betekent varen door een groene, rustige omgeving.

De walkanten zijn niet hoog, waardoor je meestal vanaf het water ver over het land kunt kijken. Her en der liggen dorpjes, soms verscholen in het groen. De kerktoren steekt er bijna altijd triomfantelijk bovenuit.

 

Wat kun je onderweg verwachten?

Wanneer je afmeert, blijkt er op de wal ook van alles te beleven. Geregeld loopt er een fietspad langs het water. Steigers van de Marrekrite zorgen voor mooie locaties om af te meren. Het geeft watersporters de kans tijdens hun vakantie op het water prachtige wandelingen te maken of hun fiets te pakken en een ‘blokje om’ te gaan. Volop genieten dus van de rust, de ruimte en het uitzicht.

Heb je een kano bij je, dan kan je de vaarroute onderbreken met een uitstapje door het Bûtenfjild. Ga je liever historische pandjes kijken in Kollum, dan kan dat ook. In het dorp is een speciale Monumentenroute uitgezet, waarvoor de informatiepanelen in het centrum te vinden zijn.

Bestudeer de bovenstaande detailkaart en klik op de symbolen voor meer informatie. Je zult ontdekken dat er heel wat te beleven is langs deze Friese vaarroute, de vaarroute Noordoost-Friesland.

 

Vaarroute Friesland

 


 

Maakte jij een vaartocht door Noordoost-Friesland?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
En deel je (vakantie)ervaring:

 

Zoek andere vaarroutes in Friesland
Zoek vaarroutes in Groningen
Ga naar andere themakaarten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *