Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Kom varen in Oost-Friesland en West-Groningen

Via de knoppen op onderstaande kaart lees je allerlei over watersport in het oosten van Friesland en het westen van Groningen. Je vindt informatie over trailerhellingen, natuurlijke zwemwaterlocaties, visstekjes en kanoroutes.

 

 

Watersport, over jachthavens, trailerhellingen, zwemmen en meer

Watersport is een breed begrip. Om de themakaarten een beetje overzichtelijk te houden het we het onderwerp opgedeeld in vier subonderwerpen: vaarroutes en kanoroutes, boothellingen (oftewel trailerhellingen), zwemlocaties, en ten slotte vermelden we onder het kopje ‘aanlegsteigers’ de afmeermogelijkheden die er officieel zijn in dit mooie stukje Nederland.

Friesland en water horen voor een toerist onlosmakelijk bij elkaar. Gek genoeg denken veel mensen daarbij vooral aan het Friese merengebied of aan de Waddenzee. Slechts zelden denken ze aan het oosten van Friesland. Toch is watersport daar ook een favoriete bezigheid. Een vaarvakantie naar Groningen? We begrijpen je verbaasde blik. De Groningse maren zijn echter het promoten waard.

Onder de knop ‘vaarroutes en kanoroutes‘ vind je een kaart met drie soorten icoontjes: een kano, een boot en een sloep. Dit is hun betekenis.

Kanoroute

Sloepenroute

vaarroute

= kano- en kajakroute

= sloepenroute

= vaarroute pleziervaart


Drie symbolen, voor drie soorten routes.

Niet overal is het water even diep en zijn de bruggen even hoog. Ondiep water of een lage brug maken een vaart of riviertje ongeschikt voor grotere boten. Met een sloep of roeiboot, al of niet met aanhangmotortje, kun je er wel prima langs. Kom je echter een dam tegen of een niet-doorvaarbare sluis, dan is het vaarwater ongeschikt voor jouw sloep, roei- of motorboot. Je kunt deze immers niet uit het water tillen om aan de andere kant van de blokkade je weg te vervolgen. Met een kano of kajak kan dat wel. Vandaar dat we tot drie soorten routes zijn gekomen: kano- of kajakroutes vind je onder het icoontje van ‘de kano’. Routes voor kleine bootjes die je niet over een hindernis kunt tillen, vind je onder het icoontje van ‘de sloep’. Boten met meer diepgang dan een roeiboot, kunnen kiezen voor de routes die met het icoontje ‘de boot’ zijn aangegeven.


Meer informatie op de detailkaarten

Op de kaartjes met de routes die je onder het thema ‘watersport’ vindt, staat net als op de kaartjes met de wandelroutes, veel informatie over de omgeving. Waar kun je afmeren en je hond uitlaten? Is er langs de vaarroute een interessant wandelgebied, een fietsroute? Waar kun je kano’s, kajakken, roeiboten of fluisterboten huren? Waar kan de jeugd onderweg even leuk zwemmen? Waar kun je shoppen, waar is een supermarkt vlak bij het water?

= kano-verdraagplaats

Vaste brug.

Beweegbare brug.

= kano-overdraagplaats

= vaste brug

= beweegbare brug


Zwemmen, recreatie

Wie wil zwemmen kijkt onder het kopje ‘zwemlocaties‘. Hier vind je voor het doelgebied van het Online Toeristenbureau alle overdekte zwembaden, openluchtzwembaden en officiële zwemlocaties in het buitenwater.

zwemmen zwembad zwemplas zwemwater

vissen vakantie visvergunning vislocatie

Bezienswaardigheid

=overdekt zwembad, openluchtzwembad, zwemlocatie buitenwater

= vislocatie

= bezienswaardigheid


Overnachten op het water

Voor overnachten op het water zijn zoveel locaties beschikbaar, dat ze weergeven op een aparte kaart, ‘aanlegsteigers‘. Er zijn ankerplaatsen, aanlegsteigers of jachthavens beschikbaar. Klik op de symbooltjes op de kaart en je vindt detailinformatie.

Jachthaven

honden watersport Friesland en Groningen

Ankerplaats

= passantenhaven, jachthaven

= aanlegsteiger met gelegenheid honden uit te laten

= ankerplaats


Trailerhelling vinden

Ten slotte leek het ons nuttig een kaart te maken met trailerhellingen in de regio, boothellingen. Het is een hobby van veel recreanten: bootje varen. Kleine bootjes plaats je gemakkelijk op een trailer achter de auto en rijd je naar de meest mooie vaarlocaties. Op internet is genoeg te vinden over waar deze trailerhellingen zich bevinden. Echter, je ziet niet in een oogopslag welke route je vanaf die trailerhelling kunt varen. Is het een mooie omgeving? Is er een terras aan het water? Op het Online Toeristenbureau staat deze informatie overzichtelijk bij elkaar.


Andere symbolen watersport

Overige symbolen die je op de kaarten onder de themakaart ‘watersport’ zult aantreffen:

watertoeristen in Noordoost-Friesland

Watersport trailerhelling bootjevaarders motorboot

kanoroute waterrecreatie Noardlike Fryske Wâlden

= jachthaven met trailerhelling

= trailerhelling

= kano/kajac-verhuur, bootverhuur, sloepenverhuur


Tanken of elektrisch laden

Wil je weten waar je kunt tanken aan het water, dan moet je even naar een andere themakaart scrollen. In het linker men vind je ‘opladen en tanken. De informatie over oplaadpunten of tanken – al of niet aan het water – is namelijk niet alleen interessant voor de watersporter. Ook fietsers met een elektrische fiets of elektrisch aangedreven snorfiets willen graag weten waar ze terecht kunnen. Tankmogelijkheden op toeristische plekjes hebben we op deze kaart in beeld gebracht.

 

Heb je vragen of iets toe te voegen?

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *