Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Waar kun je beter vertoeven dan op het water?

 

Kanoroutes en vaarroutes in Friesland en Groningen

Kanoroutes én vaarroutes bedoeld voor grotere boten kun je vinden via bovenstaande kaart. Je focus is anders als je door het grensgebied van Groningen en Friesland trekt met een sloep, fluisterboot of kano op je trailer, dan wanneer je met je pleziervaartuig, kajuitboot of zeilschouw recreëert op de Friese of Groningse wateren. Op deze detailkaart van het Online Toeristenbureau verwijst het symbool van de kano daarom naar kanoroutes; de boot verwijst naar vaarroutes voor grotere boten en het sloepje verwijst naar routes voor fluisterboten.

Vaarroutes

Onder het kopje ‘vaarroutes’ worden de routes over het water aangegeven die geschikt zijn voor grotere boten. Op de detailkaarten zie je  informatie over aanlegmogelijkheden en passantenhavens, maar ook over de leuke dingen die je onderweg zou kunnen gaan ondernemen aan de wal. Zeilbootverhuur, sloepenverhuur en roeibotenverhuur hebben we allemaal genoteerd onder het symbool ‘botenverhuur’. Als ze aan de route liggen, staan ze aangegeven. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat je met je grote boot onderweg bent, maar het leuk vindt om er op een dag

 

Vaarroute Friesland Groningen

ook met een kano op uit te trekken. Je kunt dan ineens op weer geheel andere plaatsen komen.

 

Kanoroutes Friesland Groningen

Kanoroutes

De kanoroutes zijn alleen bevaarbaar voor platte, niet-gemotoriseerde, kleine bootjes. Soms wordt een kanoroute onderbroken door een dam, duiker of een weg. Deze ‘overdraagplaatsen’ staan aangeven op de kaartjes. In Friesland noemen ze een stukje overbruggen ‘klúnen’, klauteren zou je in het Nederlands kunnen zeggen. In het Fries heet een overdraagplaats voor kano’s dan ook ‘klúnplak’.

 


Fluisterbootroutes

Routes die geschikt zijn voor fluisterbootjes zijn iets dieper en worden niet onderbroken met deze ‘klúnplakken’. De fluisterbootroutes zijn niet geschikt voor gemotoriseerde, grotere boten. De routes die te ondiep zijn voor de grotere pleziervaartuigen en kajuitbootjes, maar waar je met kleinere bootjes wel gemotoriseerd langs kunt varen, hebben we aangegeven als ‘fluisterbootroute’. We hebben voor dit woord gekozen omdat fluisterbootjes nu eenmaal natuurvriendelijker zijn dan ronkende aanhangmotortjes, ook al zijn die meestal op deze locaties niet verboden.

Vaarroute Friesland Groningen

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *