Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Wandelen Militair Oefenterrein Marnewaard NP Lauwersmeer

Maakte jij al eens een wandeling op het militair oefenterrein?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 2,86 out of 5)
Loading...
Op zoek naar meer buitenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer activiteiten rondom Lauwersoog? Kijk hier
Op zoek naar meer activiteiten voor kinderen? Vind hier

Waar ligt De Marnewaard?
De Marnewaard is een militair oefenterrein in het Lauwersmeer. Kijk op de kaart.

 

Marnewaard bij Lauwersmeer in weekend vrij toegankelijk

Wandelen militair oefenterrein – Hoe krijg je kinderen mee voor een wandeling? Kies een voor hen aantrekkelijke locatie. Het militair oefenterrein de Marnewaard bijvoorbeeld, nabij het Lauwersmeer. Overdag, in het weekend, is dit terrein aan de oostkant van Nationaal Park vrij toegankelijk. Wel moet je op de paden blijven en uiteraard mag je geen rommel achterlaten. Honden mogen aangelijnd mee.

Wandelen Militair oefenterrein Marnerwaard

 

Vindt jouw kind het spannend wandelen

op het militair oefenterrein?

 

Bandensporen van de pantservoertuigen tekenen zich af op de zandpaden van het uitgestrekte terrein, honderden hectare groot. Je kunt er heerlijk banjeren of ‘de uitzichttoren van de officier’ beklimmen om te genieten van het kijken in de verte.

 

Paardrijden Marnewaard

Behalve zandpaden, lopen er ook fietspaden door en rondom het militaire oefenterrein en er is een ruiterroute uitgezet. Paardrijden behoort dus tot de mogelijkheden in de Marnewaard.

 

Wandelen Militair oefenterrein Marnewaard

 

Wandelen militair oefenterrein

Het terrein is in trek bij vogelspotters en natuurliefhebbers. Begrijpelijk. De uitgestrekte graslanden, met heuvels en bossen, trekken vele dieren aan. Mollen, muizen, konijnen en hazen gebruiken de Marnewaard als toevluchtsoord in natte periodes vanwege de relatief hoge, goed gedraineerde zandgronden. Reeën verblijven graag in de bosschages. Roofvogels zoals haviken, buizerds en kiekendieven vinden volop voedsel in het gebied. Ook kleinere vogels als baardmannetjes,

blauwborstjes en pijlstaarten hebben het er naar hun zin. De porseleinhoen, roerdomp of tureluur zou je ook kunnen waarnemen.

 

Vogels spotten

Marnewaard

 

Voor natuurfotografen is de Marnewaard een paradijs. Zomers vliegen talloze libellen, vlinders en bijen af en aan. Op het militaire oefenterrein groeien bijzondere plantensoorten, zoals orchideeën, parnassia en goudknopje. Er is veel meer: kijk rond vanaf de paden en misschien bespeur jij het geelhartje, de bonte paardestaart, late ogentroost, moeraskartelblad of de kleine ratelaar.

 

In schietweek verboden toegang

Tussen zonsopgang en zonsondergang op zaterdag en zondag is recreatief medegebruik van het militair oefenterrein dus toegestaan. Echter niet tijdens de zogenaamde schietdagen. Als er schietoefeningen zijn, vinden die plaats tussen 8.00 tot 23.00 uur. (Meer informatie) Er wordt dan een zogenaamde veilige zone ingericht rondom het oefenterrein, deels op het land en deels op de Waddenzee. Waarschuwingsborden en slagbomen over fietspaden geven aan dat die onveilige zone verboden gebied is. Een rode vlag toont dat er geschoten wordt.

 

 

Wandelen Militair oefenterrein Marnewaard

 


Militair Oefenterrein Marnewaard

Kustweg, 9976 Lauwersoog

Vrij toegankelijk in het weekend tussen zonsopgang en zonsondergang

Bronnen: www.nationaalpark.org en www.np-lauwersmeer.nl


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *