Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Waar ligt Eastermar?
Eastermar is een dorp in Noordoost-Friesland, gelegen in de gemeente Tytsjerksteradiel, in het nationaal landschap De Noordelijke Friese Wouden. Kijk op de kaart.

 

Eastermar: water, zandpaden en bermen vol bramen

Wandelroutes Eastermar – Eastermar hoeft niet meer ‘ontdekt’ te worden. Velen weten al dat het dorp nabij het Burgumer Mar en de Leijen omringd wordt door prachtige zandpaden. De toerist kan hier eindeloos dwalen. Scrol naar beneden, onder dit kaartje vind je de beste startpunten, routebeschrijvingen en gpx-bestanden voor wandelingen van drie tot twaalf kilometer.

Op de themakaart Wandelen ontdek je nog veel meer korte wandelroutes in Friesland en Groningen.

 

Bruin = openbare weg | paars = fietspad | geel = onverhard | oranje = onverhard, gesloten van  1 maart tot 15 juni (broedseizoen) | groen = ruiterpad

 

Onder de tekst vind je startpunten, routebeschrijvingen en gpx-bestanden voor wandelingen van drie tot twaalf kilometer.

Wandelroutes Eastermar, midden in de Noardlike Fryske Wâlden

Behalve dat de omgeving van Eastermar mooi is, zijn er ook volop horecavoorzieningen. Je vindt in Eastermar gezellige terrasjes, restaurantjes en cafeetjes. Kom je met de boot, dan meer je af in een dorpshaven met vele voorzieningen. Klik op de icoontjes op bovenstaande kaart voor meer informatie. Scrol naar beneden om direct gpx-bestanden te downloaden.

Wandelroute Easter

Eastermar heeft dus diverse pleisterplaatsen. Fiets of wandel vanaf daar langs historische akkers met uitzicht over het Burgumer Mar. De kano pakken is vanuit dit dorp echter ook een mogelijkheid. Je kanoot over de Leijen en bewonderd de mooie natuur een van een heel andere kant.

 

Waar ga je heen in Eastermar?

Ben je iemand die graag concreet ergens naartoe gaat? Er is rondom Eastermar van alles te doen. Zomers kun je gaan fruitplukken in de zelfpluktuin in het nabij gelegen Rottevalle.

Ook leuk is het strandje aan het Burgumer Mar waar je kunt zwemmen. Iets noordelijker, eveneens bereikbaar over de zandpaden rondom Eastermar, is nog een tweede zwemstrandje. Deze is gemaakt bij de zandafgravinglocatie in de buurgemeente Achtkarspelen.

Een museum passeer je ook nog. Aan het meest westelijke zandpad op bovenstaande kaartje wordt aangeduid waar je De Spitkeet vind. Dit

 

Wandelroute Eastermar

openluchtmuseum hoort bij het dorp Harkema en laat zien in wat voor soort woningen – plaggehutten en wâldhúskes – de inwoners van deze streek honderdvijftig jaar geleden woonden.

Wandelroute Eastermar

 

Bramenplukken langs wandelroutes Eastermar

Eind augustus, begin september pakken veel mensen de fiets om bramen te plukken bij Eastermar. Eastermar ligt midden in de Noardelike Fryske Walden – oftewel de Noordelijke Friese Wouden. De boomwallen die zo kenmerkend zijn voor dit landschap zijn rijkelijk voorzien van bramenstruiken. Fietstassen vol heerlijke bramen worden er geplukt. Potten heerlijke jam worden er thuis, op de camping of in het vakantiehuisje van gebrouwen.

 

 

Bramen plukken Eastermar

 

De foto’s op deze pagina tonen een aantal van de leuke doorkijkjes die je kunt aantreffen rondom Eastermar. Routebeschrijvingen voor wandelingen rondom Eastermar staan hieronder.

 

 

Download hier de wandelroutes Eastermar, als kaartje of als gpx-bestand


Download het gpx-bestand op je computer of mobiele apparaat. Importeer het in Google Maps (My Maps), een wandel-GPS-systeem of bijvoorbeeld in de app OruxMaps. Tip: je moet het gpx-bestand eerst uit het ZIP-bestand halen. Daarvoor heb je soms een aparte applicatie nodig.

Wandelroute Burgum Online Toeristenbureau

GPX Wandelroute Eastermar 5,5 km

Startpunt Heidbuurt 13, theetuin De Welp

Deze route gaat over de Mâlewei, een zandpad vlakbij de Leijen. Je komt langs een uitzichtpunt vanwaar je dit meer prachtig kunt overzien.

Wandelroute Eastermar Online Toeristenbureau

 

GPX wandelroute Eastermar 7 km

Startpunt bij de jachthaven in Eastermar

Bij de jachthaven aan de Snakkerbuorren in Eastermar is een groot parkeerterrein. Vanaf hier wandel je een route langs diverse zandpaden. Je wandelt evenwijdig aan het Burgumer Mar. Op het verste punt, bekeken vanaf het startpunt bij de jachthaven, bevindt zich een uitzichtpunt. Dit is aan de Pieter Jehanneswei en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het meer. 

Wandelroute Eastermar Online Toeristenbureau

GPX wandelroute Eastermar 7,5 km

Startpunt Mounekamp Skûlenboarch

Je kunt je wandeling starten vanaf het industrieterrein bij Skûlenboarch, de Mounekamp. (Dit is ook een goed overstappunt als je een route van Jistrum wilt verlengen richting de zandpaden van Eastermar). Vanaf daar loop je via de Jourelaan naar de Jehannes Pieterwei. Aan het eind vind je het uitzichtpunt bij het Burgumer Mar. Vervolgens loop je over mooie zandpaden en het verrassende Binnenvlietpad weer terug naar de Mounekamp.

Download nog meer routes

Bij Eastermar zijn zoveel mogelijkheden om te wandelen. Via deze link vind je nog een aantal routes als gpx-bestand die meer dan de moeite waard zijn. Er is onder ander één van 17 kilometer: het rondje om de Leijen. De andere wandelroutes zijn korter.

 

 


Wandelde of fietste jij al eens in de omgeving van Eastermar?
Geef je waardering
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Naar het aansluitende wandelgebied rondom Jistrum?
Op zoek naar nog meer korte wandelroutes?
Op zoek naar andere buitenactiviteiten?
Op zoek naar horecagelegenheden?
Op zoek naar overnachtingsmogelijkheden?
Deel je ervaringen met andere wandelaars:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *