Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Waar ligt Jistrum?
Jistrum is een dorp in Noordoost-Friesland, gelegen in de gemeente Tytsjerksteradiel, in het nationaal landschap De Noordelijke Friese Wouden. Kijk op de kaart.

 

Ken jij de zandpaden rondom Jistrum?

Wandelen Jistrum – Zoek je een fijne locatie om te wandelen? Jistrum is een aanrader. Het dorp ligt midden in het nationaal landschap De Noordelijke Friese Wouden, een zogenaamd coulisselandschap. Kleine weilanden worden omringd met boomwallen en elzensingels. Klinkerweggetjes en zandpaden doorkruisen de percelen. Hieronder vind je een verhelderend kaartje waarmee jij eenvoudig je weg vindt. Of, als je dat gemakkelijker lijkt, download onderaan de pagina gpx-bestanden voor wandelroutes van 3 tot 15 kilometer.

 

Bruin = openbare weg | paars = fietspad | geel = onverhard | oranje = onverhard, gesloten van  1 maart tot 15 juni (broedseizoen) | groen = ruiterpad

 

Download bijbehorende gpx-bestanden onderaan de pagina.

 

Wandelroute in coulisselandschap Noordelijke Friese Wouden

De Noordelijke Friese Wouden is benoemd tot nationaal landschap. Terecht. Het is een prachtig mooi gebied in Noordoost-Friesland. Wandelaars vinden rust in deze sfeervolle streek die relatief dicht bij de provinciegrens van Groningen ligt. Parkeer je auto in het dorp Jistrum. Dat is een geweldig startpunt voor een mooie wandeling. Nadeel is dat er weinig horeca-voorzieningen zijn.

De ‘dykswâlen’ die de weilanden in de Noordelijke Friese Wouden omringen, zijn veenheuvels begroeid met mos en varens. Daarboven groeit ruigte van bramen, kamperfoelie, rozen, lijsterbessen en meidoorns. Solitaire bomen steken uit boven het struikgewas. Het zijn veelal eiken, elzen en essen. De gemeente Tytsjerksteradiel is zuinig geweest op de zandpaden in deze omgeving. Ze geven het landschap een karakteristieke sfeer.

 

Natuur geeft rust
Je hond uitlaten is geen straf in het buitengebied van Jistrum. Er is ruimte, stilte, het is genieten: schapen en koeien in de wei, vogels in de lucht en bijzondere begroeiing langs de kant van de weg. Meerdere

wandelroutes zijn mogelijk, waardoor je zelf de richting en afstand kan bepalen.

Jistrum wandelen

Wandel een rondje van drie, vier kilometer; maak  een ‘achtje’ van zes à acht kilometer; of loop twaalf tot vijftien kilometer met een combinatie van meerdere routes.

 

Download de wandelroutes

Wandelen Jistrum korte wandelroute

GPX wandelroute Jistrum 5 kilometer

Startpunt Kantineplein, parkeerplaats bij de sporthal

Vanuit het centrum van het dorp loop je naar het zuiden richting Skûlenboarch. Daar ga je het fietspad op. Je beloning? Weilanden, vogeltjes en een prachtig uitzicht over het Burgumer Mar.

Klik op de link voor de overige gpx-bestanden ‘wandelen Jistrum‘.

 

 


Wandelde jij al eens bij Jistrum?
Geef je waardering
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

 Op zoek naar meer korte wandelroutes?
Op zoek naar andere activiteiten buitenshuis ?
Op zoek naar horecagelegenheden?
Op zoek naar overnachtingsmogelijkheden?
Deel je ervaringen met andere wandelaars:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *