Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Waar ligt Burgum?
Burgum is een dorp in Noordoost-Friesland, gelegen in nationaal landschap de Noardlike Fryske Wâlden, in de gemeente Tytsjerksteradiel. Kijk op de kaart.

 

Genieten in het boomrijke buitengebied van Burgum

Wil je in een rustige omgeving wandelen? Burgum is een prima locatie. De fijnmazige wegenstructuur maakt de boomrijke omgeving geschikt voor korte, gevarieerde wandelroutes.

 

Bruin = openbare weg | paars = fietspad | geel = onverhard | oranje = onverhard, gesloten van  1 maart tot 15 juni (broedseizoen) | groen = ruiterpad

 

Je downloadt de bijbehorende gpx-bestanden onderaan deze pagina.

Klinkerwegen, beschutte fietspaden en uniek laarzenpad

“Onlangs gingen we met een groepje vrienden wandelen Burgum stond op de agenda. Wat een verrassing. We liepen niet door het bos, maar het leek wel zo. Er stonden zoveel boompjes langs de kant van de weg.” Dit is zomaar een reactie van een wandelaarster op de vermelding dat het buitengebied van Burgum een mooi wandelgebied is. Ze heeft gelijk. Burgum verrast als je er nooit bent geweest.

Wandelen Burgum is hetzelfde als ‘verblijven in de natuur’. Stel je eigen favoriete wandelroute samen.  De bruine lijnen op bovenstaande kaartje geven ‘openbare wegen’ aan, het betreffen hier allemaal autoluwe klinkerweggetjes. Ze zijn doorgaans omgeven met veel groen; de Noordelijke Friese Wouden is een boomrijk gebied.

Wandelroute Burgum

Wandelen Burgum e.o.

Om je een indicatie te geven van de afstanden op dit kaartje: het centrum van Burgum ligt hemelsbreed een kleine drie kilometer vanaf het Burgumer Mar. Halverwege ligt het buurtschap Noardermar. Tussen de Noardermar en de oevers van het Burgumer Mar ligt de Soestpolder, een prachtig mooi natuurgebied waar je alleen lopend kunt komen en honden niet welkom zijn.

De route door de Soestpolder is een laarzenpad, onverhard, alleen toegankelijk buiten het broedseizoen (de oranje route op het kaartje). De Soestpolder wordt beheerd met behulp van grazend vee, dat vrij rondloopt. Het kan dus zijn dat een kwaadaardig ogende stier je weg versperd. Meestal blijven de dieren echter op gepaste afstand.

 

 

 

Download hier de wandelroutes rondom Burgum als kaartje of als gpx-bestand


Download het gpx-bestand op je computer of mobiele apparaat. Importeer het in Google Maps (My Maps), een wandel-GPS-systeem of bijvoorbeeld in de app OruxMaps. Tip: je moet het gpx-bestand eerst uit het ZIP-bestand halen. Daarvoor heb je soms een aparte applicatie nodig.

Wandelroute Burgum Online Toeristenbureau

Burgum 5 km startpunt Streekmuseum

Wandelroute Burgum Online Toeristenbureau

Burgum 5 km start Centrale Burgumer Mar

(Wandelroute is niet mogelijk in de periode van 1 maart tot 16 juni; tevens niet mogelijk met honden)

Wandelroute Burgum Online Toeristenbureau

Burgum 7 km startpunt Zwartkruis

Wandelroute Burgum Online Toeristenbureau

Burgum 7 km startpunt jachthaven

Wandelroute Burgum Online Toeristenbureau

Burgum 6 km startpunt Markt (centrum)

Wandelroute Burgum Online Toeristenbureau

Burgum 12 km Soestpolder-wandelroute

Een deel van de route is van 1 maart tot 16 juni afgesloten, omdat de route door de Soestpolder gaat. Honden zijn nooit toegestaan op dit deel van de route. Er zijn verschillende startlocaties in de route aangegeven.

Wandelroute Burgum Online Toeristenbureau

 

Burgum 12 km Noardermar-route

Deze route is bijna gelijk aan de vorige, maar het hele jaar door mogelijk, en geschikt als je een hond bij je hebt. Ook bij deze route zijn verschillende startlocaties aangegeven.

Kaartje wandelen in Burgum

 

 


 

 

Wandelde jij al eens in de omgeving van Burgum?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Op zoek naar nog meer korte wandelroutes?
Op zoek naar andere buitenactiviteiten?
Op zoek naar horecagelegenheden?
Op zoek naar overnachtingsmogelijkheden?
Schrijf hier onder je ervaringen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *