Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Wandelde of fietste jij al eens bij Kornhorn?
Geef je waardering
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaringen onder aan deze pagana:

 Op zoek naar nog meer korte wandelroutes?
Op zoek naar andere buitenactiviteiten?
Op zoek naar horecagelegenheden?
Op zoek naar overnachtingsmogelijkheden?

 

 

Waar ligt Kornhorn?
Kornhorn is een dorp in de provincie Groningen, in het Westerkwartier, gemeente Grootegast. Kijk op de kaart.

 

Wandel door cultuur-historisch landschap bij Kornhorn

Kornhorn wandelroute – Kornhorn ligt in het mooie Groningse Westerkwartier. Op onderstaande kaartje zijn de leukste wandelwegen bij het dorp aangeduid met een kleurtje. Het omvat onder andere het Curringhepad (download pdf), een wandelroute die is uitgezet door Plaatselijk Belang van Kornhorn.

Op de themakaart Wandelen ontdek je nog veel meer korte wandelroutes in Friesland en Groningen.

 

 

Bruin = openbare weg | paars = fietspad | geel = onverhard | oranje = onverhard, gesloten van  1 maart tot 15 juni (broedseizoen) | groen = ruiterpad

Je downloadt de bijbehorende gpx-bestanden onderaan deze pagina.

 

Koeien grazen tussen fraaie houtsingels

De zuidkant van Kornhorn is een bijzonder mooie streek. Vooral voor fietsers is de omgeving aantrekkelijk. Een korte wandelroute is hier wat moeilijker te realiseren, maar het kan. Maak je een rondje van alle mooie wegen en paden die op het bovenstaande kaartje zijn aangegeven, dan loop je ongeveer negen kilometer.

De mooie weggetjes die er alom zijn, vormen geen fijnmazig netwerk. Bovendien wordt op menig pad geen recht van overpad verleend. “Wel voor mensen uit het dorp, maar we willen geen officiële wandelroute langs ons huis”, aldus een Kornhornster. Het pad langs zijn woning staat op bovenstaande kaartje daarom niet aangegeven als ‘mooi wandelpad’. Het is het wel.

 

Kornhorn wandelroute

 

De wandelaar die een ‘blokje om’ wil, moet evenmin zijn oog laten vallen op de Oude Dijk. De (prachtige) boerenreed is op ons kaartje niet aangegeven als ‘mooi wandelpad’ omdat het weggetje halverwege wordt onderbroken door een tuinschutting. ‘Wij houden hier ook van rust’ staat er geschreven op de boerenschuur aan het begin van het pad.

Verder kun je volgens ons je wandelroute ongestoord compleet maken met de ‘witte wegen’ op de kaart, de B-wegen. Wij hebben ze geen kleurtje gegeven omdat ze niet bijzonder zijn; er rijden veel auto’s of het is een brede weg met daarnaast een fietspad. Je kunt deze wegen uiteraard prima gebruiken voor het bereiken van het volgende mooie gedeelte van je route.

 

Kornhorn Wandelroute

 

 

Wandelroute Kornhorn

De Leidijk

De Leidijk is een fraai onderdeel van de route bij Kornhorn. Dit fietspad is ongeveer tien kilometer lang. Het loopt ruwweg van Frieschepalen tot Lucaswolde. Deels vormt het de grens tussen de gemeente Marum en de gemeente Grootegast.

Kornhorn fietspad Leidijk

 

Op de informatiepanelen die Plaatselijk Belang in de omgeving van Kornhorn heeft geplaatst, is te lezen dat de Leidijk oorspronkelijk het water keerde dat overlast veroorzaakte nadat er veen was afgegraven.

Ooit was hoog- en laagveen volop aanwezig ten zuiden van Kornhorn. Op een informatiepaneel langs het Curringherpad kun je lezen dat na de afgravingen van hoog- en laagveen heidevelden ontstonden op de ontwaterde veengebieden. Deze werden op hun beurt in de negentiende eeuw ontgonnen tot landbouwgrond. De grond werd verkaveld tot langgerekte percelen, omzoomd door de nu karakteristieke elzensingels.

 

Kornhorn Wandelroute

 

De singels dienden als markering van het eigendom, ze hielden het vee tegen, werden gebruikt als windkering en leverden hout op voor bijvoorbeeld gereedschappen.

 

Educatie in het Curringherveld

Het Curringhepad  ontleent zijn naam aan het Curringherveld. Dit natuurgebiedje aan de rand van het dorp is van Staatsbosbeheer. De werkgroep C&HEK heeft het al bijna twintig jaar in beheer. Zij hebben gezorgd voor talloze verrassende hoekjes. Zo is een boomstam is verzaagd tot troon, er is een kleurrijk insectenhotel en het varken Pieter kan rekenen op veel aandacht van bezoekers.

 

Download hier de wandelroutes bij Kornhorn, als kaartje of als gpx-bestand


Download het gpx-bestand op je computer of mobiele apparaat. Importeer het in Google Maps (My Maps), een wandel-GPS-systeem of bijvoorbeeld in de app OruxMaps. Tip: je moet het gpx-bestand eerst uit het ZIP-bestand halen. Daarvoor heb je soms een aparte applicatie nodig.

 

kornhorn-gpx-4-km

Wandelroute GPX Kornhorn 4 km

Startpunt:  hoek Provincialeweg/Storteboomsreed

Maak een wandeling van vier kilometer in het buitengebied van Kornhorn. Begin of eindig bij het Curringherveld. Je komt onder andere langs het monument ter nagedachtenis aan IJje Wijkstra.

Combineer deze route met de route van 5,5 kilometer. De twee routes overlappen elkaar, zodat ze samen een wandeling van ongeveer acht kilometer opleveren.

kornhorn-gpx-55-km

Wandelroute GPX Kornhorn 5,5 km

Startpunt: hoek Provincialeweg/Storteboomsreed

Maak een wandeling van 5,5 kilometer in het buitengebied van Kornhorn. Begin of eindig bij het Curringherveld.

Combineer deze route met de route van 4 kilometer. De twee routes overlappen elkaar, zodat ze samen een wandeling van ongeveer acht kilometer opleveren.

 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *