Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Waar ligt Kollumerzwaag?
Kollumerzwaag is een dorp in Noordoost-Friesland, gelegen in de gemeente Kollumerland e.o. Kijk op de kaart.

 

Wandelroutes rondom het dorp Kollumerzwaag

Wandelroute Kollumerzwaag – Er is een leuke wandelroute mogelijk langs de landerijen tussen Nije Feart en de dorpen De Westereen, Kollumerzwaag, Triemen en Westergeest. Het gebied ligt op de zandgronden en vormt een overgang van de Noardlike Fryske Wâlden naar het zogenaamde miedengebied: laag, open en ruig. Scrol naar beneden, onder dit kaartje vind je een routebeschrijving en gpx-bestand.

Op de themakaart Wandelen ontdek je nog veel meer korte wandelroutes in Friesland en Groningen.

 

Bruin = openbare weg | paars = fietspad | geel = onverhard | oranje = onverhard, gesloten van  1 maart tot 15 juni (broedseizoen) | groen = ruiterpad

Je downloadt het bijbehorende gpx-bestand onderaan deze pagina.

Ken jij dit deel van Friesland? Het is óók fantastisch!

We beginnen de beschrijving van deze route bij de spoorbaan Leeuwarden-Groningen; om precies te zijn: bij het fietstunneltje tussen het Wyldpaad en de Sparrewei. Het spoor lijkt in dit deel van Friesland de grens te vormen tussen de boomrijke Noordelijke Friese Wouden en het opener miedengebied.

Er loopt een voetpad langs het spoor, aan de kant van Kollumerzwaag. Halverwege staat een picknickbankje (Bekijk een foto). Vanaf dit bankje kijk je uit op het Tsjerkepaad (Kerkenpad). Het is ongeveer twee kilometer lang. Loop je het uit, dan passeer je de kerk van Kollumerzwaag. Beelden zeggen hier meer dan woorden, daarom: bekijk de foto’s op deze pagina. Ze tonen wat je kunt verwachten op de hier beschreven wandelroute.

Kollumerzwaag wandelroute

 

Een wandelroute

bij Kollumerzwaag

 

Kollumerzwaag wandelroute

Kollumerzwaag wandelroute

 

Vanaf Kollumerzwaag loop je richting het noorden een steeds kaler gebied in. Saai is het er echter niet. Er zijn prachtige vergezichten in een sfeervol landschap. Het gebied is aantrekkelijk voor natuurliefhebbers, fotografen en rustzoekers.

 

Kollumerzwaag wandelroute

 

Bekijk het detailkaartje dat bovenaan dit artikel staat. Het geeft je een goed overzicht over de wandelmogelijkheden rondom Kollumerzwaag. Voor het gemak kun je de route die wij liepen, hieronder downloaden. De route is trouwens ook prima per fiets af te leggen.

 

Download een wandelroute in het buitengebied van Kollumerzwaag


Download het gpx-bestand op je computer of mobiele apparaat. Importeer het in Google Maps (My Maps), een wandel-GPS-systeem of bijvoorbeeld in de app OruxMaps. Tip: je moet het gpx-bestand eerst uit het ZIP-bestand halen. Daarvoor heb je soms een aparte applicatie nodig.

Wandelroute Kollumerzwaag

Wandelroute Kollumerzwaag 9 km

Startpunt: fietstunneltje onder het spoor door tussen het Wyldpaad en de Sparrewei. 

Moet je een auto parkeren, dan kan je beter starten op de Spoarbuorren Noard en vanaf daar de route lopen. Starten in het dorp Kollumerzwaag kan natuurlijk ook. Eigenlijk zijn op diverse plaatsen langs de route wel goede parkeermogelijkheden.

Je wandelt door landelijk gebied, afwisselend landschap. Halverwege deze route passeer je het dorp Kollumerzwaag.

 

 


Ken jij deze omgeving bij Kollumerzwaag?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Op zoek naar nog meer korte wandelroutes?
Op zoek naar andere activiteiten in de buitenlucht?
Op zoek naar horecagelegenheden?
Op zoek naar overnachtingsmogelijkheden?
Deel je ervaring met andere wandelaars:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *