Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Je wandelt graag, maar bent geen ‘kilometervreter’

Lange wandelroutes zijn er volop, maar die van twaalf of zelfs slechts zeven kilometer? Juist voor dit soort wandelingen wil je direct op de goede plek starten. Het Online Toeristenbureau geeft aanwijzingen voor wandeltochten van drie tot twaalf kilometer in het grensgebied van Friesland en Groningen.

Hulp nodig bij het tonen van het gpx-bestand in je navigatieprogramma? Hulp bij downloaden gpx

 

 

Wandelen kun je overal, maar waar is het mooi?

 

Klik de ‘wandelaar-symbolen’ op bovenstaande kaart aan. Zo kom je op detailkaarten met geschikte wandellocaties. Daarop staan geen kant en klare routes. We geven simpelweg met kleuren aan waar de mooie wegen en paden zijn in de omgeving van het Lauwersmeergebied.

Voor wie concrete routesuggesties zoekt zijn er daarnaast gpx-bestanden beschikbaar. Open ze in GoogleMaps of in je gps-app en je weet exact waar je langs kunt lopen om een route van drie tot twaalf kilometer te lopen.

De detailkaarten staan op hun beurt ook weer vol symbolen. Onderaan deze pagina staat meer informatie over de betekenis ervan. Klik op detailkaarten op de symbolen en ontdek wat er allemaal is te beleven in de omgeving.

 

Zelf je route samenstellen

Als vrijetijdsgenieter bepaal je volgens ons graag zelf of je links of rechts wilt afslaan. Daarom hebben we alle mooie wegen een kleurtje gegeven. De verharde openbare weg herken je aan de bruine kleur, een fietspad aan de lichtblauwe kleur. Ben je niet bang eens vieze schoenen te krijgen dan word je ook vast blij van de geel gearceerde delen, onverharde paden waar je alleen lopend langs kunt.

Een fan van onze site gaf aan het jammer te vinden dat er zoveel doodlopende routes op de wandelkaarten stonden. Dat is dus niet zo. Je kunt gewoon doorlopen over de wegen die op de kaart staan, maar van ons

geen kleurtje kregen. Wegen zonder kleurtje zijn vrij toegankelijk, maar door ons niet aangegeven, omdat de recreant hier weinig verrassends kan verwachten, wel veel autoverkeer.

Wandelen Friesland Groningen

 

Gpx-bestanden voor je gps

Als je onbekend bent in een streek, vind je het misschien fijn een kant-en-klare route te kunnen downloaden. Daarom vind je onder iedere detailkaart downloadmogelijkheden voor gpx-bestanden. Dit zijn concrete routes van drie tot ongeveer twaalf kilometer. Ze zijn gebaseerd op de bijhorende detailkaart.

Er bestaan vanzelfsprekend nog veel meer kant en klare routes, gemaakt door andere ondernemers en organisaties in de regio. Ze zijn onderaan deze pagina bereikbaar gemaakt via een link.

 


Korte wanelroutes Friesland en Groningen

Op de detailkaaren achter de wandelaarssymbolen is veel informatie over de omgeving opgenomen. Dat is ook interessant voor degenen die niet gaan wandelen, maar wel meer over de streek willen weten.

 

 

De meest gebruikte symbolen bij de kaarten ‘wandelen’

Wandelen Friese Wouden Westerkwartier Lauwersmeergebied

wandelgebied, wandelroute


Park

park


honden welkom

honden welkom


parkeergelegenheid

parkeerplaats


Picknicklocatie

picknicklocatie, tof picknickbankje


natuurgebied toegankelijk voor wandelaars

natuurgebied wandelaars welkom


hondenwandelgebied honden aan de lijn

verboden voor honden


bijzondere winkel of winkelcentrum

bijzondere winkel of winkelcentrum


Uitzichtpunt

 uitzichtpunt


speeltuin

speeltuin


Bezienswaardigheid

 bezienswaardigheid


 

Wandelmogelijkheden zijn eindeloos

Bekijk hieronder de websites van derden met interessante wandelroutes in de regio die wij voor je vonden op het internet:

 

Doarpskuierkes Tytsjerksteradiel

Historische Wandelpaden in Noordoost-Friesland

Westerkwartier Pluspad

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *