Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Visserijmuseum Zoutkamp Geschiedenis garnalenvissers Lauwersmeer

Ken jij Visserijmuseum Zoutkamp?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Op zoek naar  uitstapjes rondom het Lauwersmeer?
Op zoek naar meer musea?
Op zoek naar activiteiten voor kinderen?
Op zoek naar  activiteiten voor jongeren?

Visserijmuseum Zoutkamp toont rijke historie garnalenvissers

Visserijmuseum Zoutkamp wordt gerund door een enthousiaste groep vrijwilligers. Ze zijn zeer betrokken bij het rijkgevulde museum. Een aantal van hen komen zelf uit de visserijwereld en vertellen uit eigen ervaring over het visserijverleden rondom het Lauwersmeer.

Visserijmuseum Zoutkamp, geschiedenis garnalenvisserij, Lauwersmeer

 

 

In het museum zijn allerhande werktuigen te bewonderen en diverse replica’s van oude vissersschepen. Zo ligt de ZK4 exact nagebouwd in de vitrinekast. Bijzonder is dat het origineel van dit schip voor de deur van het museum in het water ligt, authentiek gerestaureerd. Zomers worden hiermee voor toeristen cultuurhistorische dagtochten over het Reitdiep georganiseerd en zeehondentochten naar Engelsmanplaat.

 

Het vissersleven

in een vissershuisje

 

Historie Zoutkamp ruikt lekker

In het Visserijmuseum ruikt het naar vis, teer, hout en diesel. Naast allerhande gebruiksvoorwerpen en bezienswaardigheden is er ook audiovisueel beeldmateriaal waarmee de bezoeker alerlei te weten komt over de garnalenvisserij vanuit het eeuwenoude vissersplaatsje Zoutkamp.

 

 

Visserijmuseum Zoutkamp, geschiedenis garnalenvisserij, Lauwersmeer

.

Achter het museum is een Zoutkamper visserswoning te bewonderen. Het is geheel in oude stijl ingericht (1900). Er zijn rondleiders die zelf nog in een bedstee hebben geslapen. Zij vertellen levendig over het leven dat plaatsvond in woningen zoals Siegerlida’s Hoeske.

 

Naast de permanente expositie

zijn er geregeld

wisselexposities

Reddingssloepen

waren geliefd

bij de garnalenvissers

 

Het museum is gevestigd in de voormalige betonningsloods van Rijkswaterstaat, een pand uit 1880. Op de kade, voor de deur, zie je de hijskraan staan, waarmee de tonnen naar binnen werden gehesen als ze aan een onderhoudsbeurt toe waren.

 

Visserijmuseum Zoutkamp, geschiedenis garnalenvisserij, Lauwersmeer

 

Behalve de ZK4 (beurtschip De Albatros uit 1921 geschikt gemaakt voor de garnalenvisserij in de jaren vijftig en zestig ) beschikt Visserijmuseum Zoutkamp over een tweede museumschip. Dit is de ZK31 Neptunus. Het is een replica van een houten garnalensloep.

 

Visserijmuseum Zoutkamp

 

Later werden

afgedankte beurtschepen

gebruikt door de vissers

 

In de jaren twintig werden afgedankte reddingssloepen van grote stoomschepen onder zeil gebracht door de Zoutkamper vissers en voor de visserij gebruikt. Eind jaren dertig werden de sloepen minder gewild omdat toen beurtschepen beschikbaar kwamen. Door de opkomst van het gemotoriseerde verkeer, werden de beurtvaarten namelijk overbodig. De gemotoriseerde, ijzeren beurtschepen waren geliefd bij de kustvissers.


Visserijmuseum Zoutkamp

Reitdiepskade 11, 9974 PJ Zoutkamp – 0595-401957

www.visserijmuseum.com

 

Zomers geopend.

Van april tot oktober: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.

Zaterdags open tot 16.00 uur, en (behalve in juli en augustus) zondags vanaf 13.00 uur

De hal van het visserijmuseum is ingericht als Toeristen Informatiepunt. Er zijn vele foldertjes te verkrijgen met informatie over activiteiten in de omgeving.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *