Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Vierhuizen Westpolder Geschiedenis Landschap Groningen Wandelroute

 


Wandelde jij al eens in Noord-Groningen?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 2,50 out of 5)
Loading...
Deel je ervaringen onder aan deze pagina
Op zoek naar meer wandelroutes ?
Op zoek naar meer buitenactiviteiten?
Terug naar de startpagina?

 

 

Waar ligt Vierhuizen?
Vierhuizen is een dorp in Noordwest-Groningen, gelegen in gemeente De Marne. Kijk op de kaart.

 

 

Wandelroute nabij waddenkust Vierhuizen

Ontdek het verhaal van de Westpolder

Vierhuizen Westpolder – Wandelen in Groningen kan wat taai aanvoelen als je loopt op het vlakke land, vlak bij de Waddenzee. De uitgestrekte wegen langs de enorme akkers kunnen echter ook prachtig zijn. Hoe voelt het om op grond te zijn waar hele generaties met hart en ziel streden tegen het water?

Je downloadt de bijbehorende gpx-bestanden onderaan deze pagina.

De Westpolder ten noorden van het Groningse Vierhuizen is een plek waar de strijd tegen het water nog voelbaar is door tastbare herinneringen. De polderdijk werd aangelegd om de Westpolder te realiseren. Hij ligt nu midden tussen de akkers, maar is nog goed zichtbaar.

Vierhuizen Westpolder wandelroute Groningen

 

De Westpolder ligt in Noord-Groningen, op de grens van de voormalige Lauwerszee en de huidige Waddenzee. De polder werd tussen 1873 en 1876 aangelegd door de boeren die eigenaar waren van het land dat toen grensde aan de zeedijk. Zeven indrukwekkende boerderijen, in een lijn van zuidwest naar noordoost, tonen nog altijd het grootse denken van die boeren.

 

Vierhuizen Westpolder wandelroute Groningen

 

Rampjaren aanleg Westpolder

De aanleg van de polder heeft echter ook mensenlevens gekost. Twee monumenten, bij de voormalige uitwateringsduiker in de dijk en bij de kerk in Vierhuizen, herinneren aan twee rampjaren waarin de polder werd getroffen door een stormvloed. De ene was tijdens de bouw van de dijk in 1874 en de andere was een jaar nadat de polder gereed kwam, in 1877. De eerste maal verloren dertien mensen hun leven, de tweede maal veertien.

 

Vierhuizen Westpolder wandelroute Groningen

 

Wandelen achter de waddendijk

Sta je op de huidige waddendijk ten noorden van Vierhuizen, dan kijk je in noordelijke richting over de kwelders van de Waddenzee. Bij helder weer zie je Schiermonnikoog liggen.

Vierhuizen Westpolder wandelroute Groningen

 

 

In zuidelijke richting kijk je uit op de Westpolder. Op een informatiebord lees je wat dit gebied bijzonder maakt.

Vierhuizen Westpolder wandelroute Groningen

 

 Vierhuizen op kwelders

Tot 1927 lag het dorp Vierhuizen direct aan zee. Het was een vissersdorp met een markant dorpsgezicht: achter de dijk waren de molen en kerktoren zichtbaar.

Vierhuizen ontstond ver voor de jaartelling op de kwelders. De eerste bewoners hoogden hun woonplaatsen op tot een wierden om zich te beschermen tegen het water. Rond 1200 begonnen de monniken met het aanleggen van dijken. Drooggemalen polders klonken echter in, en diverse malen stroomde (delen van) het land weer onder water. Honderden jaren duurde deze strijd tegen het water, toont onder meer de geschiedenis van de Westpolder. En ook op diverse andere plaatsen in Groningen en Friesland zijn bouwsels of resten ervan te vinden die aan deze strijd doen herinneren.

 

Lauwersmeer uitkomst

De in 1969 aangelegde Lauwerszeedijk moet er voor zorgen dat overstromingen niet weer plaatsvinden. De dijk scheidde de Lauwerzee van de Waddenzee. De waddendijk werd opgehoogd en eb en vloed spelen geen rol meer op het land dat er achter ligt.

 


Wie geïnteresseerd is in de bewoners- en inpolderingsgeschiedenis van Vierhuizen en omgeving vindt interessant beeldmateriaal, onder andere over de Westpolder, via deze link:

http://www.vierhuizen.org/geschiedenis/500vc-heden.html

 

De geschiedenis van de Westpolder wordt prachtig beschreven op:

http://www.marnegebied.nl/marnegebied_westpolder.html


 

Download de routes als gpx-bestand


vierhuizen-westpolder-gpx

 

GPX Vierhuizen wandelroute Westpolder 7 km

Wandelroute Westpolder, bij Vierhuizen. Startpunt: waddendijk.

Er is een parkeerplaats bij de dijk. Rijd de Kustweg in vanaf de Westpolder (Vierhuizen) tussen de huisnummer 22 en 24.

Loop je vanaf het parkeerterrein de dijk op, dan kijk je uit over de kwelders en de Waddenzee. Rechts zie je de eendenkooi, die niet toegankelijk is voor publiek. Beneden bij het parkeerterrein vind je een informatiepaneel over de Westpolder. Start hier je wandeling van 7 kilometer. Het is aan te raden een zonnige, windstille dag uit te zoeken.


Download het gpx-bestand op je computer of mobiele apparaat. Importeer het in Google Maps (My Maps), een wandel-GPS-systeem of bijvoorbeeld in de app OruxMaps. Tip: je moet het gpx-bestand eerst uit het ZIP-bestand halen. Daarvoor heb je soms een aparte applicatie nodig die je altijd ergens kunt downloaden (zie de gebruiksaanwijzing van je apparaat).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *