Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Uitkijktoren Zoutkamp Kaap Garmt Reitdiep Lauwersmeer Groningen

Ken jij de uitkijktoren Zoutkamp in de Zoutkamperril?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Beklim Kaap Garmt en geniet van het visserdorp Zoutkamp

“Wauw mam, wat een uitzicht! Kom eens kijken!” Een jonge toerist van nog geen tien jaar oud klautert bij de Reitdiepsluis van Zoutkamp de dijk op. Even later sleurt hij zijn vader en moeder mee naar het eind van de steiger. “Kom pap, ga je mee die uitkijktoren op?”

Uitizchttoren Zoutkamp, Kaap Garmt, Reitdiep, Lauwersmeer

 

Ik sta naast het jongetje bovenaan de dijk en weet precies wat hij bedoelt. Zojuist stond hij nog op de smalle stoep, tussen de mensen, bij het viskraampje naast de brug, langs de altijd drukke toegangsweg naar Zoutkamp. Twintig stappen naar boven en hij ervaart immense rust.

 

Vanaf de dijk kun je heel ver kijken, de Zoutkamperril in, wetend dat daarachter het Lauwersmeergebied ligt. Vredig dobberen in de verte bootjes. Beneden in de sluis geven afgemeerde, historische zeilschepen een nostalgisch beeld.

 

Uitizchttoren Zoutkamp, Kaap Garmt, Reitdiep, Lauwersmeer

 

Uitkijktoren Zoutkamp

dobbert in de Zoutkamperril

 

Uitkijktoren op het water

Aan het eind van de steiger, die hier langs de oever van het Reitdiep loopt, is een uitzichttoren: Kaap Garmt. De toren is vrij toegankelijk en wie de moed heeft boven het water de wenteltrap op te klauteren, heeft een prachtig uitzicht over Nationaal Park het Lauwersmeer. Aan de ene kant zie je de provincie Groningen liggen, aan de andere kant Friesland.

 

Uitizchttoren Zoutkamp, Kaap Garmt, Reitdiep, Lauwersmeer

 

Hoe kwam Kaap Garmt aan zijn naam

Kaap Garmt is het resultaat van een project dat is bedacht door de inmiddels overleden sociaal ondernemer Garmt Visser, eigenaar van ‘De Plannenmakers’. Dit bedrijf zette projecten op voor mensen buiten het arbeidsproces. De realisatie van Kaap Garmt werd uitgevoerd door Stichting Historische Visserij Zoutkamp.  Als model voor deze kaap (baken in zee) fungeerde het drenkelingenhuisje op Engelsmanplaat. Er waren ooit plannen het ‘drenkelingenhuisje in de Zoutkampse uitkijktoren’ te gaan verhuren als trekkershut, maar de huidige eigenaar, Stichting Het Groninger Landschap, heeft die plannen voorlopig in de ijskast gezet.

Vanaf de toren kijk je uit op de Reitdiepsluis, een rijksmonument. De sluis werd gebouwd in 1877, toen de provinciale dijk werd aangelegd.

 

Uitizchttoren Zoutkamp, Kaap Garmt, Reitdiep, Lauwersmeer

 

Prachtig uitzicht op

de ‘Poort van Groningen’ 

 

 

De dijk sloot het Reitdiep af en verbond (het in de provincie Groningen gelegen) Zoutkamp met de (het in de provincie Friesland gelegen) Nittershoek. Vóór de dijk er was, kon men alleen met een veerpont over het Reitdiep van Zoutkamp naar Nittershoek.

 

 

Historisch Zoutkamp

Vanaf uitzichttoren Zoutkamp, Kaap Garmt, zie je behalve de Reitdiepsluis ook natuurgebied De Kollumerwaard (aan Friese kant) en in de verte Lauwersoog (aan de Groningse kant).  Daarnaast zie een paar opvallende bouwsels in de omgeving. Sluiswachterswoning De Batterij bijvoorbeeld, gebouwd rond 1870. Dit statige herenhuis staat pontificaal op de dijk voor Zoutkamp. Het is nu een gewone woning. Ooit stond op deze plek een batterij kanonnen ter verdediging van Zoutkamp. Het huis staat namelijk op de punt van een oude verdedigingsschans.

 

Uitzichttoren Zoutkamp, Kaap Garmt, Reitdiep, Lauwersmeer

 

Geschiedenis van

Zoutkamp nog zichtbaar

 

 

Een vissersmonument op de dijk

Boven aan de dijk staat een vissersmonument. Vandaag de dag eten toeristen hier hun visje en genieten ze van het uitzicht over het Lauwersmeer. Het monument herinnert echter aan minder relaxte tijden. Aan de tijd dat het Lauwersmeer nog zee was; de Lauwerszee met kans op overstromingen. Het Lauwersmeer werd in 1969 afgesloten van de Waddenzee. Bij een ramp op 6 maart 1883 kwamen vele vissers uit Peasens-Moddergat om, maar ook negen vissers van Zoutkamp. Drie schepen, met elk drie Zoutkampers aan boord, vergingen in een storm. Vandaar een monument, hier bij Zoutkamp op de dijk.

 

Uitizchttoren Zoutkamp, Kaap Garmt, Reitdiep, Lauwersmeer


Uitkijktoren Zoutkamp

Nittersweg Zoutkamp – Zoutkamperril

Vrij toegankelijk


One Response to Uitkijktoren Zoutkamp Kaap Garmt Reitdiep Lauwersmeer Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *