Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Tuin Jistrum open voor bezichtiging Friesland Jakobstuin

Jakobstuin in Jistrum trekt internationaal aandacht

Tuin Jistrum – Mexicaans vedergras geeft de internationaal vermaarde Jakobstuin in Jistrum zijn bijzondere uitstraling. Het blonde gras wordt afgewisseld met kleurige, opvallende bloemen zoals de Leonotis (kattensnor) Rudbeckia en Helenium (zonnekruid). Zomers is dit een van de mooiste tuinen die is opengesteld voor bezoekers.

 

vakantie-friesland--jakobstuin-jistrum

 

Jakobstuin groeit

“Ik pas mijn keuze aan, aan wat het hier goed doet. De Echinacea is bijvoorbeeld prachtig. Moet je kijken wat voor mooi beeld dat geeft”, zegt tuineigenaar Jaap de Vries, wijzend naar een foto in één van de vele tuintijdschriften waarin zijn tuin vermeld staat. “Maar de Helenium lijkt er wel wat op en die doet het hier op de zandgrond veel beter.”

 

Van technicus tot tuinman

Jaap de Vries begon zijn Jakobstuin in Jistrum in 2007. Het was een nieuw begin, na zijn verhuizing uit Engelum waar hij voor het eerst met een tuin was begonnen. “Ik werkte als toneeltechnicus in De Harmonie in Leeuwarden. Toen mijn vrouw ziek werd en overleed begon ik na te denken over wat ik eigenlijk wilde. In die periode heb ik definitief voor tuinieren gekozen en nam ontslag bij de Harmonie.”

 

Tuinarchitecten en gespecialiseerde kwekers

Jaap de Vries pakte zijn passie vanaf het eerste begin grondig aan. Hij verdiepte zich in plantenkennis. Hij bezocht kwaliteitskwekers en liet zich inspireren door bekende tuinarchitecten als Henk Gerritsen en Ton ter Linden. Hij verslond de boeken van Piet Oudolf.

 

Prairieplanten

Dankzij Cassian Schmidt ontdekte Jaap de Vries de schoonheid van Noord-Amerikaanse prairieplanten. “In Weinheim, gemeente Heidelberg in Duitsland, heeft hij deze planten gebruikt in het openbaar park Schau- und Sichtungsgarten Hermannshof. Ga er eens op bezoek. Prachtig. Ik gebruik ze nu ook veel in mijn tuin.”

Facebook

Jaap de Vries deelde zijn ervaringen vanaf het eerste begin op een website die een vriend voor hem bouwde. “Ik schreef graag over de tuin, en zo kon ik mijn verhalen ergens kwijt, vond die vriend.”

Het bracht Jaap de Vries in contact met honderden tuinliefhebbers. “Van bloggen of Facebook hadden we in die tijd nog nooit gehoord. Ik deed het gewoon, omdat ik het fijn vond om te doen.”

 

Tuintijdschriften en tuinreizen

Zijn zoektocht naar mooie planten heeft Jaap inmiddels een tuin opgeleverd die zeer geliefd is bij veel tuinfotografen. De kleurrijke bloemenzee levert prachtige beelden op, een lust voor het oog.

Duitse, Franse, Roemeense en Letlandse tuintijdschriften hebben paginagrote artikelen gemaakt over Jakobstuin. Organisatoren van tuinreizen vinden het een must-see voor hun internationale gasten. “Onder andere Noel Kingsbury en Carolyn Mullet zijn hier geweest. Een hele eer.”

 

In de zomer is tuin Jistrum opengesteld

In juli, augustus en september is de tuin op zijn mooist. “In die periode is Jakobstuin iedere zaterdag opengesteld voor publiek, van 11.00 tot 17.00 uur. Groepen zijn ook op andere dagen welkom op afspraak. Minimaal tien personen.”

In de bloemenkas drinken de gasten een kopje thee of koffie. De kas staat naast Maria’s moes- en bloemenpluktuin. Jaap enthousiast: “Maria zorgt altijd voor een bosje bloemen op tafel in onze B&B De Coulisse. Die plukt ze uit haar eigen tuin.”

 


Jakobstuin
Tillewei 21, 9258 GP Jistrum – Telefoonnummer 0512-843667
E-mail: info@decoulisse.nl

Opengesteld van 1 juli tot en met 2 september elke zaterdag van 11.00 tot -17.00 uur.  Entree 3,50 euro.


 

Bezocht jij al eens deze mooie tuin in Jistrum?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 3,92 out of 5)
Loading...
Op zoek naar meer buitenactiviteiten?
Op zoek naar combinerende  wandelroutes?
Op zoek naar combinerende vaarroutes?
Deel je ervaring met andere tuinliefhebbers:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *