Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Geschiedenis Friesland – Pingoruïne Veenklooster

Ga wandelen bij Buitenpost, en loop langs de pingoruïne


In de Friese Wouden liggen heel wat pingoruïnes verscholen in het landschap, het zijn overblijfselen uit de IJstijd. Er zijn er diverse te zien als je gaat wandelen bij Buitenpost. Ze maken deel uit van het cultuur-historische landschap.

Wandelen Buitenpost

Wandelen Buitenpost

Vanuit de lucht kun je een groot aantal van de ronde poeltjes waarnemen. Soms liggen ze aan de weg, zoals deze op de foto achter de schapen. Je vindt hem op de hoek van de Keningswei en de Fogelsanghloane in Veenklooster. De pingo is jaren in gebruik geweest bij de adellijke bewoners van Fogelsanghstate.

Pingoruïnes zijn kleine meertjes die in de Weichsel-ijstijd in de permafrost-bodem zijn ontstaan door opborrelend grondwater. Het water bevroor tot grote ijslenzen. Na de ijstijd, toen het klimaat warmer werd, smolten de lenzen. De tientallen kleine meertjes in het landschap worden de pareltjes van de Friese Wouden genoemd.  (Bron: www.ijstijdenmuseum.nl).

Tijdens een wandelroute die je in de omgeving van Buitenpost kunt maken kom je twee pingo-ruïnes tegen. De ene is de Hamstrapoel. De andere pingo, hier op de foto, vind je aan de Fogelsanghloane.  Deze pingo ligt een beetje verscholen in het weiland, ongeveer halverwege het pad.

Vlakbij deze pingo kom je ook een dobbe tegen. Dobbes zijn natuurlijke of gegraven poeltjes zonder aan- of afvoer. Soms worden ze gebruikt als drink- of wasplaatsen voor dieren. (Bron: wikipedia, dobbe)

De pingoruïnes worden de pareltjes van de Friese Wouden genoemd.

                                         IJstijdenmuseum Buitenpost

 


Wandelde of fietste jij al eens langs deze pingo?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Terug?
Klik op het pijltje links boven in je browser
Of klik het tabblad/venster weg via het kruisje
Ga met deze link naar de startpagina (Home)>>>
Deel je ervaring met je volgers:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *