Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Overnachting op het platteland: ga voor luxe of romantiek

Leuk dat je Friesland wilt komen bezoeken, of Groningen. Inderdaad twee verrassende provincies die echt niet zo kaal en vlak zijn als sommige mensen denken. Leuk dat je ontdekt hebt dat je er veel meer kunt doen dan schaatsen, zeilen en fietsen. Nu zoek je in Friesland of Groningen een overnachtingslocatie. Daarvoor ben je op deze pagina aan het goede adres.

 

 

Logies in een prachtig cultuur-historische landschap

Friesland en Groningen hebben een tot de verbeelding sprekende landschapsgeschiedenis. De noordelijke provincies ogen lieflijk met hun dijken, terpen, kerken, molens, voormalige melkfabrieken en kloosters. De geschiedenis van het landschap leidde tot een streek waar creatieve mensen verrassende locaties creëren. In het Lauwersmeergebied, het waddengebied, de Friese Wouden en het Westerkwartier wonen gastvrije mensen die jou hartelijk welkom heten.

 

Overal in dit gebied vind je aanleidingen voor verhalen. In de restanten van de IJstijd, in de landschapskenmerken van de zich terugtrekkende zee, bij de overblijfselen uit de tijd van de monniken, of in de herinneringen aan boeren en veenafgravers die het land ontgonnen. Er is van alles te vertellen over het ontstaan van de  houtsingels, pingo’s, dobbes, petgaten of de veen- en moerasgebieden. Samen zorgen deze landschapselementen nu voor prachtige natuur.

Je kunt natuurlijk ook gewoon komen genieten van de  vogels, de fotogenieke vergezichten, heerlijke vislocaties, de musea of het landelijke leven. Het fijnmazige wegen- en waternetwerk zorgt voor een ideaal fiets- , wandel- en vaargebied.

 

Waar wil jij overnachten?

In dat landschap zoek jij een overnachtingslocatie. De één wil een sfeervol  Bed & Breakfeast. De ander een comfortabel hotel of pension. De één wil goedkoop, een ander zoekt een geschikte groepsaccommodatie. Via het bovenstaande menu zie je welke locaties om te overnachten er zoal zijn rondom het grensgebied van Friesland en Groningen of het Lauwersmeergebied. We hebben de overnachtingslocaties ingedeeld in vier groepen. Te weten ‘campings‘, ‘hotels‘, B&B’s en ‘vakantiehuisjes‘.

 

Campings Friese Wouden en Westerkwartier

Onder de knop ‘campings‘ vind je adressen en beschrijvingen van een gevarieerd aanbod van locaties waar je terecht kan met je caravan, camper of tent. Er zijn grote campings bij waar een recreatieteam actief is, maar ook kleine campings met niets anders dan een waterkraan. In Friesland en Groningen vieren kleinschalige recreatieve bedrijven de boventoon: minicampings, boerencampings, SVR-campings of bijvoorbeeld natuurcampings. Zoek je specifiek een camping van Staatsbosbeheer, een camping bij een jachthavens of camping om je familieweekend te organiseren? Dankzij onze beschrijvingen krijg je bij een groeiend aantal locaties de kans op ‘een kijkje in de keuken’.

Hotels Friesland en Groningen

Ben jij iemand die meer houdt van het overnachten in een pension of hotel? Dan wil je graag weten waar je die hotelletjes kunt vinden. Je wilt natuurlijk weten wat de meest sfeervolle locaties zijn. Dankzij onze bedrijfspresentaties krijg je een prima beeld van wat je kunt verwachten. Bekijk de kaart achter de knop ‘hotels‘.

 

Bed & Breakfast op het platteland

De derde knop heet ‘Bed & Breakfast‘. Dit vormt een bijzondere groep overnachtingslocaties. Er zijn er veel van in het Noorden, bijna ieder dorp heeft er wel één of twee. Kleinschalige overnachtingslocaties bij particulieren thuis of bij ondernemers op het erf. Mensen op een prachtige woonlocatie hebben vaak het gevoel: ‘dit wil ik delen’. Ze hebben een kamer over en maken die geschikt voor de ontvangst van gasten. Ze hebben een ongebruikte schuur of (deels) leegstaande boerderij en verbouwen die tot verhuurbare appartementen. Sommige locaties zijn geschikt voor alleengaanden of stellen, andere voor gezinnen, sommigen zelfs voor groepen of families.

De meeste gastenverblijven zijn meer dan dik in orde. Ze zien er vaak werkelijk prachtig uit. In Friesland hebben ze natuurlijk een eigen naam voor Bed & Breakfast-locaties. Daar worden ze Bêd en Brochje genoemd. (letterlijk vertaald: bed en broodje)

 

Vakantiehuizen en  recreatiewoningen

Wil jij je eigen huis ter beschikking hebben als je ‘er even tussenuit gaat’? Dat kan natuurlijk ook. Er zijn recreatieparken met vakantiebungalows of luxe vakantieappartementen. Er zijn particulieren die een huis geschikt hebben gemaakt voor de verhuur als vakantiewoning, er zijn vakantiehuisjes aan het water en recreatiewoningen in het bos. Er zijn grote vakantiehuizen en kleine vakantiehuizen. Tussen allerhande normale vakantiewoningen vind je soms ook verrassend originele overnachtingslocaties. Overnachten in een Finse Kota, een boomhut of een pipowagen bijvoorbeeld? … laat je verrassen door de recreatiehuizen onder de knop ‘vakantiehuisjes‘.