Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Museum Groningen Niezijl Blik Trommel en Oudheden Museum

Kijk je ogen uit in het Blik Trommel en Oudheden Museum

Het Blik Trommel en Oudheden Museum in Niezijl is uniek in zijn soort. Zevenduizend blikken en trommels; hoe lang heb jij nodig om alles te bekijken? “Dat hangt natuurlijk van je belangstelling af, maar liefhebbers dwalen hier al snel twee uur rond”, zegt vrijwilligster Tineke Nauta. Ondanks de omvang is het museum alleen geopend op afspraak, of als de vlag uithangt.

Blik Trommel Museum Niezijl Hein en Tineke Nauta

Middagje museum Niezijl

“De ervaring heeft geleerd dat openingstijden voor een locatie in Niezijl niet zinvol zijn”, zegt echtgenoot Hein Nauta. Groepen die reserveren kunnen echter koffie met museumgebak bestellen, of een lunch. “Je hebt al snel een programma dat de middag vult.”

Een bezoek aan het Blik Trommel en Oudheden Museum in Niezijl is geschikt als uitstapje tijdens een familiefeest, een personeelsuitje, of als activiteit voor vrouwenverenigingen of vriendengroepjes. Er is plaats voor ongeveer veertig personen.

Blik Trommel Museum Niezijl bakkersblik

Objecten van verzamelaars

In het Blik Trommel en Oudheden Museum zie je blik, blik en nog eens blik. Ter afwisseling staan ook prachtige gebruiksvoorwerpen uit grootmoeders tijd tentoongesteld.

Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Met enthousiasme wijzen Hein en Tineke op allerlei unieke bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld: honderden sigarenkistjes…, de eerste sigarenbandjes… en zelfs de voorlopers van sigarenbandjes…. “Dat waren geborduurde applicaties, verzamelobjecten die men toentertijd wel op een divandeken naaide.”

Geschiedenis van Niezijl

Even verderop staan grote koektrommels van Verkade. En reuzegrote bakkerstrommels. “Die hebben we gekregen van de zoon van de bakker die hier vroeger in het dorp was gevestigd”, vertelt Tineke Nauta. Hein loopt naar de vitrinekast met ‘bevrijdingsspulletjes’ en wijst op het ronde trommeltje in de hoek. Het was ooit van een Niezijlster gezin. Een joods gezin. Op een avond tijdens de oorlog brachten ze het met meel gevulde blikje naar de bakker om er ’s nachts een brood van te laten bakken. Het brood werd echter nooit opgehaald. “Het gezin bleek weggevoerd door de Duitsers. Een schrijnende herinnering.”

Verkade, Van Houten en Van Melle’s

De blikjes staan overal in het pand dat tot 2006 een supermarkt was. De muren zijn van onder tot boven bedekt. De verzamelobjecten staan gesorteerd op afbeeldingen, gebruik of merknaam: vogels, paarden, herten, honden, bloemen en tafereeltjes; beschuitblikken, appelstroopblikjes, toffeeblikjes, thee- of koffieblikjes, kruidenblikjes en koektrommeltjes; Van Melle, Verkade, Droste, Van Houten, Tjoklat en Maggi…

Oudheidskamer, nostalgisch speelgoed

Zodra mensen hoorden dat in Niezijl een museum kwam, werden de meest fantastische voorwerpen aangeboden, niet alleen blikjes en trommeltjes. Allerlei oudheden vonden in de loop der jaren een plekje aan de Hoofdstraat 39.

Er werd een oudheidskamer ingericht met huisraad van weleer; er is een keukentje met keukengerei; een hoekje met gebruiksvoorwerpen uit een schoenmakerij en een wasserette. Er is een werkbank met gereedschap-van-toen en een hoek vol speelgoed. Tal van verzamelobjecten komen in het museum tot hun recht: duizenden sleutelhangers, honderden speldjes en tientallen vrachtwagentjes vonden een plekje in de expositieruimte. “We hebben nu zoveel, dat we niet alles meer kunnen aannemen”, zegt Tineke. “We kijken kritisch of iets een meerwaarde heeft voor het museum”, vult Hein aan. Hij laat zien hoe je bijvoorbeeld kunt beoordelen of een blikje echt oud is. “Dan staat hier op de zijkant bijvoorbeeld ‘wed J Bekkers & zoon’.”

Blik Trommel Museum Niezijl Wed J Bekkers & zoon

Reclame-objecten van toen

De tentoonstelling in Niezijl geeft tevens een inkijkje in de reclamewereld van weleer. De tientallen Droste-blikjes in de vitrinekast zijn allemaal uitgevoerd in de hoofdkleur rood. Er staat ook steeds een verpleegster op afgebeeld. Het uiterlijk van de verpleegster veranderd enigszins in de loop der jaren, net als de kleur van het kruisje op haar arm. Op het oudste blikje staat een rood kruisje. “Dat werd in 1914 door de rechtbank verboden, nadat het Rode Kruis bezwaar had gemaakt”, vertelt Hein. “Men zou het product daardoor als gezond ervaren, en dat was de cacaopoeder die er in zat natuurlijk niet.”

In een letterbak staan tientallen zinken diertjes. Men kon ze ooit sparen bij de boodschappen. “En hier hebben we ook het bewaartrommeltje voor die gespaarde diertjes”, wijst Tineke.

SAMSUNG CSC

Struinen op verzamelbeurzen

Het ‘molenblik’ is hun trots. Het grootste exemplaar van de serie staat in het Blik Trommel en Oudheden Museum in Niezijl. “Maar het molenblik is ook uitgegeven in een kleine en middelgrote uitvoering. Als we die nog eens op de kop kunnen tikken…”

Wist je trouwens dat KING staat voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard? Maak een afspraak bij het Blik Trommel en Oudheden Museum in Niezijl en ontdek zelf dit soort leuke wetenswaardigheden.


 

Blik Trommel en Oudheden Museum

Hoofdstraat 39 9842 PC Niezijl – 0594 212512

Geopend op afspraak of als de vlag uithangt.


Was jij al in het Blik Trommel en Oudheden Museum Niezijl?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Op zoek naar meer binnenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer historische attracties? Klik hier
Deel je ervaring met liefhebbers van nostalgie:

2 Responses to Museum Groningen Niezijl Blik Trommel en Oudheden Museum

 • zie boven

 • ik heb nog heel veel blikken uit grootmoeders tijd .een grote koffer helemaal vol .u mag ze gratis hebben , maar dan moet u

  ze wel ophalen .ik ben nl moeilijk te been. als u er belang bij heeft , dan moet u mij even berichten , dan zal ik de kinderen

  ze even klaar zetten .

  R.MULDER
  RHEEBRUGGE 8
  9472 RG ZUIDLAREN
  TEL. 050-4092734 .
  MOB. 06-53773770

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *