Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Museum Ot en Sien – Museumboerderij Surhuisterveen

Bezocht  jij al eens Museumboerderij Ot en Sien?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 3,80 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina
Op zoek naar meer binnenactiviteiten? Klik hier

Op zoek naar meer historische informatie? Klik hier

In Museumboerderij Ot en Sien stond de tijd 100 jaar stil

Museum Ot en Sien – In Museumboerderij Ot en Sien in Surhuisterveen ga je terug in de tijd. Een enorme verzameling attributen uit het begin van de twintigste eeuw is er te bewonderen.

Nostalgie in museum Surhuisterveen

Je vindt er een sfeervol ingerichte woonkamer-van-toen, een keuken, kruidenierswinkel, klaslokaal en een dokterspraktijk. Natuurlijk is er allerlei huisraad uit de jaren 1900 tot 1950. Er zijn ook talloze oud-Hollandse spelen die mogen worden bekeken, maar veelal ook mogen worden gebruikt.

Uniek is de collectie schoolplaten van W.G. Van der Hulst, items van zowel senior als junior. Daarnaast bezit het museum de serie bekende leesboekjes die door vader Van der Hulst werden geschreven. De belangrijkste boeken in dit Surhuisterveenster Ot en Sien-museum zijn echter de boeken van Jan Ligthart en Hendricus Scheepstra. Waarom?

 

De oorsprong  van Ot en Sien

Omdat ze prachtige illustraties bevatten van de illustrator Cornelis Jetses uit Groningen (1873 -1955). Jetses tekende op gedetailleerde wijze, pakkende taferelen. Hierdoor zijn veel mensen ook vandaag de dag nog dol op ‘Ot en Sien’.

Ot en Sien zijn de hoofdpersonen in de boeken van de onderwijzers en schrijvers Hindericus (Rieks) Scheepstra (1859 tot 1913) en Jan Ligthart. De boekjes hebben titels als ‘Nog bij moeder’, ‘Pim en

Ot en Sien historie Museum Friesland

Waan je even weer in de tijd van Ot en Sien, begin twintigste eeuw.

Mien’, ‘Buurkinderen’ en ‘De wereld in’. Ze werden geschreven om leren lezen te stimuleren. Het eerste deel verscheen in 1904. De buurkinderen Ot en Sien beleven allerlei alledaagse avonturen op het Drentse platteland, Roden om precies te zijn.

De populariteit van Ot en Sien was altijd al voor een groot deel te danken aan de illustrator Cornelis Jetses. Hij maakte behalve de tekeningen voor deze boeken ook de illustraties voor bijvoorbeeld Afke’s Tiental en het aap-noot-mies-leesplankje (het leesplankje van Hoogeveen).

 

Arrangementen zijn mogelijk

Voor groepen vanaf tien personen zijn er in de Museumboerderij in Surhuisterveen diverse arrangementen beschikbaar. Zo is het museumbezoek te combineren met een hapje en een drankje, een middagvullend spelletjesprogramma of bijvoorbeeld een huifkarrentocht. Uiteraard kun je de dag afsluiten met een warm en koud buffet of een gezellige koffietafel. Huifkartochten met groepen kunnen door het mooie boomsingellandschap in de omgeving gaan of naar het blotevoetenpad, de Feanster molen of museum de Spitkeet.


Museumboerderij Ot en Sien

Jan Binneslaan 84, 9231 CC Surhuisterveen – 0512 – 340995

Van april tot en met oktober:
Dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur
Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Van november tot maart:
op woensdag, donderdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *