Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Museum Friesland Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum

Ken jij bezoekerscentrum Terp van Hegebeintum?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4,17 out of 5)
Loading...

 

Op zoek naar andere binnenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar andere buitenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer historische attracties? Klik hier

Koffie en geschiedenis bij bezoekerscentrum Terp Hegebeintum

Een museum in Noordoost-Friesland. Zomaar midden in het weidse landschap, op een plek waar je bij helder weer ver kijkt, bevindt zich een horecavoorziening die dagelijks geopend is: bezoekerscentrum Terp Hegebeintum. Je kunt er koffie, thee en appelgebak bestellen, een broodje eten en uiteraard even naar het toilet. Recreatieve attractie op deze locatie is de twaalfde eeuwse kerk op een terp van bijna negen meter hoog.

museum Friesland Terp Hegebeintum

Museum Friesland

Het bezoekerscentrum Terp Hegebeintum ligt op fietsafstand van Leeuwarden en Dokkum. Het houten pand bestaat uit drie delen. Bij binnenkomst loop je langs een informatiebalie. Deze ligt vol folders en kaartmateriaal: het Toeristisch Informatie Punt.

 

Loop je door, dan kom je in het horeca-gedeelte. Een lichte ruimte, met aan de muur geregeld een andere expositie. Rondom geven ramen uitzicht op de weilanden. Er staat een tiental tafeltjes. Meerdere ervan zijn bezet met gasten die een versnapering bestelden. “We zijn iedere middag open”, vertelt de aanwezige vrijwilliger. Als groepen komen lunchen, is reserveren gewenst.

Het derde gedeelte van het bezoekerscentrum is ingericht als Archeologisch Steunpunt. Er worden diverse bodemvondsten tentoongesteld,

gevonden tijdens terpafgravingen in Hegebeintum en omgeving. Er is ook een documentatiecentrum in deze ruimte.

 

Bijzondere kerk Hegebeintum

Naast het bezoekerscentrum ligt de hoogste terp van Nederland, met daarop een Romaanse kerk die is geopend voor het publiek. Bezoekers die het kerkje willen bezichtigen, krijgen een rondleiding. “Er is zoveel over te vertellen. Hegebeintum heeft een rijke geschiedenis,” zegt de eveneens als vrijwilliger werkende rondleider.

De kerk wordt iedere eerste zondag van de maand nog altijd gebruikt voor kerkdiensten. Deze Friestalige diensten worden verzorgd door het Frysk Oekumenysk Wurkferbân Hegebeintum. De kerk kan tevens gehuurd worden, bijvoorbeeld voor concerten of  rouw- en trouwdiensten.

 


Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum

Pypkedyk 4, 9173 GC Hegebeintum – Telefoon 0518-411783

Open van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur.

In de wintermaanden (november tot en met februari) geopend vanaf 13.00 uur; maandag gesloten.


 

Deel je ervaring met andere belangstellenden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *