Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Museum Dokkum Friesland Dokkumer geschiedenis

Bezocht jij al eens Museum Dokkum?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...
Deel onder aan de pagina je ervaring met anderen
Op zoek naar meer activiteiten ‘onder dak’ in Groningen en Friesland? Klik hier
Op zoek naar meer historische attracties
in de provincies Friesland en Groningen? Klik hier

 

Wist jij dit over 2000 jaar geschiedenis? Museum Dokkum

Museum Dokkum bevindt zich op loopafstand van een gratis parkeerterrein aan de Harddraversdijk. Het adres is Diepswal 27. De bezienswaardigheid? Allerlei voorwerpen, materialen en verhalen in verband met de historische stad Dokkum. Een actieve groep beroepskrachten zorgt dat het museum er ieder kwartaal weer anders uitziet. Er worden bovendien interessante wisselexposities georganiseerd. In de vakanties zijn er speciale kinderactiviteiten.

Museum Dokkum Admiraliteitshuis (2)

Museum Dokkum Vloot rondvaartboot (1)


Admiraliteitshuis is nu Museum Dokkum

Dokkum heeft een rijk historisch verleden waarover veel is te vertellen. Tot twee jaar geleden werd dit gedaan in Het Admiraliteitshuis. Echter, nadat het Natuurmuseum uit de stad verhuisde, kon de naam van het museum worden aangepast. “Dat was heel lang een wens”, vertelt publiciteitsmedewerker Jacob Bosma. “Op internet presenteerden wij ons al langer als Museum Dokkum.”

 

Toeristisch informatiepunt

Beneden in de hal van het museum is een Toeristisch Informatie Punt. De toerist koopt hier plattegronden voor een stadswandeling, kaartjes voor een rondvaart door de stadsgrachten en hij vindt folders over toeristisch waardevolle locaties in en om de stad.

 

Bonifatius herleeft

Museum Dokkum toont de tot de verbeelding sprekende geschiedenis van een Fries stadje. Dokkum is vooral bekend van ‘Bonifatius die in 754 werd vermoord’. Dat verhaal wordt dan ook zeker vertelt. In een voormalig pakhuis – onderdeel van het museum – is een permanente overzichtstentoonstelling ingericht over Bonifatius.

 

De tentoonstelling schept een uniek beeld van zijn leven en betekenis voor Dokkum. Tegelijkertijd krijgt de bezoeker er een beeld van de vroegmiddeleeuwse Friese maatschappij.

 

Dokkum en de zeevaart

Dokkum is een bijna tweeduizend jaar oude stad. In het museum hangt een kaart van vierhonderd jaar geleden. Daarmee wordt duidelijk dat er sindsdien weinig is veranderd aan de wegenstructuur in Dokkum. Kleine straatjes, nauwe steegjes, prachtige pandjes en fraaie gevels zijn bewaard gebleven. Net als oude stoeptrapjes naar huizen waar ooit invloedrijke mensen woonden.

Ooit was Dokkum belangrijk voor de zeevaart. De stad had toen een open verbinding met de zee. De Admiraliteit vestigde zich in 1596 in Dokkum. Het zeventiende eeuwse huis waarin de beveiligers van de zee kantoor hielden, maakt nu deel uit van Museum Dokkum. De deftige entree van het Admiraliteitshuis bevindt zich in de binnentuin.
Vanuit het museum kijk je uit op een scheepshelling. Hier liggen een aantal boten van de vloot van het museum: een vlet, een praam en een trekschuit. In de zomermaanden worden ze gebruikt als rondvaartboten voor toeristen.


Museum Dokkum Jacob Bosma (2)

Museum Dokkum Admiraliteitshuis


De rijkdom van Dokkum in beeld

Tot 1645 was Dokkum een stad met aanzien. In Museum Dokkum hangen schilderijen die gemaakt zijn in de rijke tijd. Bovendien zijn gebruiksvoorwerpen, Fries aardewerk en een grote collectie zilverwerk tentoongesteld. Op de zolder is een uitgebreide collectie textiel. “We hebben zoveel, dat we tweemaal per jaar de tentoonstelling vernieuwen. Merklappen, tipdoeken en kledingstukken worden bij toerbeurt geëxposeerd,” vertelt Jacob Bosma.

 

Aantrekkelijk voor kinderen

Voor de jeugd is de kelder ingericht. In de vitrines staat speelgoed, maar er is ook ruimte om te knutselen. Er zijn twee speurtochten. Eén op papier en één via een app op een mobiele telefoon.

Actief museumbeleid

Museum Dokkum heeft een aantal permanente tentoonstellingen en een aantal wisselexposities. Zeker eens per jaar wordt het gehele museum kritisch bekeken door de conservator, de kunsthistoricus, de textiel-deskundige en Jacob Bosma. “Samen bekijken we welke zaken we zullen herschikken. Welke leenstukken kunnen we toevoegen aan onze collectie en welke voorwerpen halen we uit het depot?”
Daarnaast zorgt het museum twee- of driemaal per jaar voor interessante wisselexposities, zodat een bezoek ook interessant is voor de terugkerende gasten.

Welke wisselexpositie er momenteel is, is te lezen op de website van het museum zelf. Hier vind je ook actuele openingstijden.


www.museumdokkum.nl
Diepswal 27 9101 LA Dokkum – Telefoonnummer 0519-293134
Het hele jaar geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Soms ook op zondag.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *