Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Museum Burgum Streekmuseum-Volkssterrenwacht Friesland

Bezocht  jij het Streekmuseum in Burgum?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 3,60 out of 5)
Loading...
Op zoek naar meer binnenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer Friese en Groningse historie? Klik hier
Op zoek naar wandelroutes? Klik hier

Streekgeschiedenis en Volkssterrenwacht in Burgum

Museum Burgum – In het Streekmuseum in Burgum vind je archeologische vondsten uit de regio. Allerlei spullen die voor de omgeving waardevol zijn, werden hier bijeengebracht. Ook zijn er veel verhalen te horen over (oud-) inwoners.

museum Burgum, Streekmuseum Friesland

 

Je komt bijvoorbeeld meer te weten over Hendrik Bulthuis, de ontwerper van de BM-er, de bekende zeilboot. In de jaren dertig van de vorige eeuw was zeilen een dure sport. Hendrik Bulthuis bedacht een goedkopere manier om een zeilboot te bouwen. Hij gebruikte daarvoor buigzame latten. Daarmee werd een zeilboot betaalbaar voor de ‘gewone man’.

 

Bodemvondsten en zilverschatten

uit de Friese Wouden

 

Ook is het Streekmuseum een grote collectie Burgumer zilver te bewonderen. Het werd gemaakt door de voormalige Burgumer zilversmeden, in opdracht van rijke boeren en burgers die aanzien wilden. Uit dezelfde tijd stamt de zwarte bruidsjurk. Alleen de rijken konden de stof uit de zon houden en echt zwart dragen.

 

Nederzetting bij het Burgumer Mar

Vrijwilligers hebben het Streekmuseum in 1997 opgezet. Zij runnen het inmiddels als een professionele organisatie. De medewerkers zijn historisch goed onderlegd. Zij vertellen levendig over de geschiedenis van de Friese Wouden, over de eerste bewoners aan de oevers van het Burgumer Mar, over de vuursteenplaatsen of over overblijfselen van de IJstijd. In 2016 onderging het museum een metamorfose en werd het opvallend gemoderniseerd.

 

museum Burgum, Streekmuseum Friesland

Geregeld worden er daarnaast wisselexposities georganiseerd in het Burgumer museum. Op de site van het museum vind je hierover de actuele informatie.

 

museum Burgum, Streekmuseum Friesland

 

 

Historische rondwandeling

In de periode juni tot en met augustus organiseert het Streekmuseum wekelijks een historische rondwandeling. Onder leiding van een gids maakt een groep belangstellenden dan een route door Burgum van ongeveer vijf kilometer.

Men gaat langs oude panden en historische locaties om de mooiste geschiedenisverhalen te vertellen.

 

Iedere vrijdagavond

sterrenkijken

bij de Volkssterrenwacht

 

 

museum Burgum, Streekmuseum Friesland

 

Volkssterrenwacht

In hetzelfde pand als het Streekmuseum is de Volkssterrenwacht gevestigd. Iedere vrijdag is er een kijkavond met een rondleiding. Bij heldere hemel gaan de koepels open. Via telescopen kunnen bezoekers dan kijken naar de nachtelijke hemel. Is het bewolkt dan zijn er lezingen of presentaties.

 


Streekmuseum/Volkssterrenwacht

Menno van Coehoornweg 9, 9251 LV Burgum – Telefoon: 0511 465 544

 

Geopend dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Vrijdagavond is het kijkavond in de Volkssterrenwacht, van 19.00 tot 22.00 uur.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *