Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Molen Friesland rijksmonument De Zwaluw Burdaard

In de molen van Burdaard wordt nog gemalen en verkocht

Koren-, pel- en houtzaagmolen De Zwaluw in Burdaard is een rijksmonument dat zomers bijna nog dagelijks in gebruik is. Toeristen laten zich tussen 1 mei en 1 oktober graag rondleiden. Op zaterdag zorgen vrijwilligers dat ook de naastgelegen houtzagerij in werking is.

Molen de Zwaluw in Burdaard maalt wekelijks nog zelf meel.

Sinds 1841 staat aan de Mounewei in Burdaard een molen. Tweemaal brandde hij af. De eerste keer in 1874 en de tweede keer in 1972.

De eerste molen had de naam Windlust en werd gebouwd in opdracht van een molenaarsknecht uit Burum. Hij kocht het perceel in Burdaard. Tien jaar later werd deze molen met het bijbehorende molenaarshuis verkocht aan een molenaarszoon uit Zuidhorn, Klaas Freerks Steenhuisen. Zijn kinderen en kleinkinderen runden ermee tot 1966 een familiebedrijf.

 

Geschiedenis van een molen

In 1874 brandde De Windlust af. De familie Steenhuisen liet de molen onmiddellijk herbouwen. Een jaar na de brand werd De Zwaluw in gebruik genomen. De naam stond symbool voor ‘een nieuw begin’. In 1876 werd een houtzagerij naast de molen geopend.

Sinds 1966 is de molen beroepsmatig niet meer in gebruik. Nadat kleindochter Janke en haar echtgenoot Anne Hessel de Groot – de laatste molenaar van De Zwaluw – overleden, bleven hun dochter Berber en ongetrouwde zus Rienkje in het molenaarshuis wonen.

 

 

Burdaard, toeristen meren er zomers graag af.

In 1971 werd De Zwaluw benoemd als rijksmonument. In november 1972 sloeg de bliksem in. De molen brandde opnieuw af. De stenen onderbouw bleef echter bewaard. De molen kon daardoor na de herbouw op de monumentenlijst blijven staan.

Het duurde twaalf jaar voordat het dorp en de gemeente voldoende geld bij elkaar sprokkelden om de molen te herbouwen.

 

Stichting De Zwaluw redt de molen

In 1984 was de molen weer compleet, nu in eigendom van een stichting. Stichting De Zwaluw nam één beroepskracht in dienst en verder hielpen vrijwillige molenaars de molen draaiende te houden. Dat doen ze nog steeds. Enthousiast zijn zij niet alleen met wind en techniek bezig, ze houden ook een website bij. Bovenstaande informatie is van die site afkomstig; bovendien staan er twee interessante beschrijvingen op over de werking van een molen en een houtzagerij. Voor de liefhebber: de pdf over de molentechniek en de pdf over de houtzagerijtechniek.

 

Rondleiding of meel kopen

De molen is in de zomer dagelijks te bezichtigen. Op zaterdags is ook de houtzagerij open. Een rondleiding met een gids is mogelijk op afspraak.

Particulieren kunnen meel kopen in de molenwinkel. Deze is meestal op vrijdag en zaterdag geopend van 09.00 – 12.00 en van 13.00 – 17.00 uur. Kijk voor de precieze tijden op de website www.tollenaarmolenmeel.nl.

 


www.dezwaluw-burdaard.nl

Mounewei 17, 9111 HB Burdaard

 Telefoonnummer 0519-332310

De molen is te bezichtigen tussen 1 mei en 1 oktober van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur.

In dezelfde periode is de houtzagerij te bekijken op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.


Bezocht jij al eens molen De Zwaluw in Burdaard?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Op zoek naar meer binnenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer historische attracties? Klik hier

[/one_half]

Deel je ervaring met onze volgers:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *