Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Wandelen Groningen – Wandelroute Curringherveld Kornhorn

Curringherveld is de trots van Kornhorn

Het Curringherveld is een stukje natuurgebied bij Kornhorn. Juridisch is het eigendom van Staatsbosbeheer, maar sinds 2001 heeft de werkgroep C&HEK – Cultuur en Historisch Erfgoed Kornhorn – het in bruikleen en beheer. Vrijwilligers zetten zich in om karakteristieke landschapselementen uit de omgeving van Kornhorn hier (weer) zichtbaar te maken.

Curringherveld Kornhorn

Curringherveld Kornhorn

Het in het Westerkwartier gelegen Kornhorn bestaat aan de zuidkant uit een zogenaamd ‘besloten houtsingelgebied’. Dat was vroeger niet zo. De omgeving van Kornhorn is een uniek, oud cultuur-landschap, waarin de mens een grote hand heeft gehad.

 

Van hoogveen tot weide

De eerste bewoners van ‘Kornhorn’ vestigden zich in de achtste eeuw op een oost-west lopende zand- en keileemrug. Dit soort ruggen waren ontstaan in de IJstijd en worden ‘gasten’ genoemd. Rondom bestond het gebied uit hoog- en laagveen. Vanaf de Middeleeuwen werd het hoogveen ontgonnen. Deze ontginningen werden loodrecht op de zandrug uitgevoerd. De kerspelen, bestuurlijk-juridische eenheden, hadden de macht over de grond en bepaalden de omvang van de percelen. Nadat het hoogveen was afgegraven ontstond er heide. Ook deze heide is in de loop der jaren afgeplagd en zo veranderde het landschap langzamerhand in weilanden, omringd met houtsingels.

De geschiedenis van het landschap wordt in het Curringherveld zichtbaar gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld en een heide teruggebracht. Ook is er een zogenaamd petgat gegraven, met rondom de voor het Westerkwartier zo kenmerkende natte gronden. (Bron: www.cenhek.nl)

 

Een plek voor de bewoners

Openstelling voor publiek was voorwaarde bij de afspraken die Staatsbosbeheer en de werkgroep C&HEK maakten. Cultuurhistorie en natuur- en milieueducatie moesten een belangrijke rol spelen.

De school in het dorp heeft het natuurgebied

geadopteerd en organiseert geregeld projecten met de leerlingen in het Curringherveld. Ook is er bijvoorbeeld een kabouterpad uitgezet, een natuurontdekpad en een sporenpad. De vuurplaats is voor de jeugd een aantrekkelijke locatie. In de zogenaamde Curringherschuur hebben de schoolkinderen een eigen plekje, een soort buitenlokaal. De schuur wordt daarnaast gebruikt voor excursies, familiebijeenkomsten of als centrale locatie bij evenementen.

 

Een hooikiep, een vuurplaats en een schuur

Al voor de werkgroep C&HEK het beheer van het Curringherveld officieel overnam, bouwden vrijwilligers uit het dorp de hooikiep in het natuurgebied. De hooikiep is inmddels een begrip in het dorp. De achterbuurman schonk de molensteen die in zijn tuin lag. De molensteen van de korenmolen die tot 1930 in Kornhorn functioneerde, dient daardoor nu in de hooikiep als picknicktafel.

 

Een oude naam

De naam Curringherveld werd ontleend aan het boek ‘Van Curringhe en Korhoenders, een geschiedenis van Kornhorn’. Het boek werd in 1994 uitgebracht door de stichting Historie Kornhorn. De naam ‘Curringhe Horne’ werd volgens de schrijvers voor het eerst genoemd in een stuk uit circa 1600. Het woord veranderde in de loop der jaren in Curringhorne, Curringhorn en Kurringhorn. De naam De Kornhorn valt voor het eerst in stukken uit 1808. Had de naam iets te maken met de jacht op korhoenders die in deze streek plaatsvond, vragen de leden van den werkgroep C&HEK zich af.

Het Curringherveld en het polderlandschap ten noorden van Kornhorn, maken deel uit van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS).

Cuuringherveld Kornhorn

Curringherveld Kornhorn

Currinhgerveld Kornhorn

 


Ken jij het Curringherveld in Kornhorn?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring:
Op zoek naar meer buitenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer activiteiten voor kinderen? Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *