Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Kloostermuseum Aduard Ziekenzaal Abdijklooster Groningen

Ken jij kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina
Op zoek naar meer binnenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer historische activiteiten? Klik hier
Op zoek naar horecagelegenheden in de buurt? Klik hier

 

Waar ligt Aduard?
Aduard ligt ten westen van de stad Groningen, in gemeente Zuidhorn. Kijk op de kaart.

 

Kloostermuseum in Aduard laat met een app zien hoe het was

Kloostermuseum Aduard – Een van de oudste huizen van Aduard (bouwjaar ca. 1600) is nu een klein, sfeervol museum, het Sint Bernardushof. Hier wordt de geschiedenis vertelt van de cisterciënzer Sint Bernardusabdij die ooit in Aduard stond. Dit klooster was van de twaalfde tot en met de zestiende eeuw in heel Europa bekend. De voormalige ziekenzaal bestaat nog. In het museum is ieder jaar een wisselexpositie. Dit jaar is dat een bijzondere omdat het museum twintig jaar bestaat. De titel is ‘Ritmiek van klank en stilte, in en rond het klooster van Aduard’.

Wie het museum bezoekt, krijgt een persoonlijke ontvangst en een rondleiding die wordt afgesloten met een bezichtiging van deze dertiende eeuwse voormalige ziekenzaal. Sinds het eind van de zestiende eeuw is het gebouw in gebruik als kerk, de Abdijkerk. Het is een prachtig voorbeeld van de Noord-Nederlandse Romano-Gotische bouwstijl.

 

Wandel de route

en richt je telefoon

op de zuil

 

Dorpswandeling
In het dorp is een wandelroute die langs zeven zuilen gaat en elf informatieborden. Wie een app op zijn telefoon downloadt, krijgt tijdens de wandeling bijzondere historische beelden te zien. Het toenmalige ‘Adduwert’ komt tot leven in gereconstrueerde afbeeldingen. Op de tekstpanelen wordt de bijzondere geschiedenis van Aduard toegelicht. Het museum zelf heeft een aantal tablets in bruikleen voor wie er zelf niet een heeft.

Klooster museum Aduard, ziekenzaal, cisterciënzer, Abdijkerk, Sint Bernardusabdij

 

Zo moet het geweest zijn
Het vertrekpunt voor deze twee kilometer lange wandelroute is het Sint Bernardusmuseum. Kom je bij een zuil, dan richt je je mobiele apparaat daar op en je ziet het Aduarder kloostercomplex. De app toont gebouwen, tuinen en grachten zoals die vermoedelijk in de Middeleeuwen er uit hebben gezien. Loop je om de zuil heen dan beweegt het beeld met je mee. Op twee plaatsen kun je ook in de gebouwen kijken.

Het strakke ritme

van het klooster

 

Logische reconstructie
Van het Cisterciënzer klooster in Aduard zijn geen exacte beschrijvingen en afbeeldingen nagelaten. Grondig speurwerk en logisch denkwerk hebben echter deze reconstructie opgeleverd. Het is geen weergave van het klooster in een bepaalde periode. Het is niet bekend welke gebouwen er op welk moment precies hebben gestaan. De makers hebben daarom alle gebouwen waarvan zij zeker weten dat zij er waren, in de reconstructie opgenomen.

Klooster museum Aduard, ziekenzaal, cisterciënzer, Abdijkerk, Sint Bernardusabdij

 

Orgels pasten niet bij de lithurgie
De wisseltentoonstelling van 2017 heet ‘Ritmiek van klank en stilte, in en rond het klooster van Aduard’. De jubileumexpositie laat zien hoe het kloosterleven was en er zijn een aantal bijzondere objecten te bewonderen. Sommigen zijn voor het eerst na 400 jaar terug in Aduard.
De belangrijkste taak van een monnik bestond uit de getijden: acht keer per dag, 365 dagen per jaar, een leven lang, ging de monnik naar de kerk voor zijn gebedsdiensten. De liturgie kende een strak ritme en vaste weerkerende patronen. De expositie toont onder andere de moeite die het gekost heeft om het moderne orgel te introduceren als instrument in de liturgie. Er zijn gereconstrueerde Middeleeuwse orgels die beluisteren kunnen worden. Twee replica’s zijn vanwege hun omvang in de Abdijkerk opgesteld.

 

Historische fotolijn
Door een historische lijn met foto’s wordt geschetst, hoe de liturgie van kerken en kloosters zich heeft ontwikkeld, vanaf het ontstaan van het christendom tot aan de stichting van de Cisterciënzer orde. De verwevenheid van politiek en religie komt daarbij ook aan bod, evenals de kerstening van Frisia door missionarissen.

 

Mariadoekje in Aduard
Het Sint Bernardushof kreeg beeldmateriaal en objecten uit vier musea, soms in bruikleen. Zo gaf het Museum Catharijneconvent een Mariadoekje in bruikleen dat in opdracht van één van de abten is gemaakt. Omdat het uiterst kwetsbaar is, moet het na een paar maanden retour naar Utrecht.

Andere objecten kreeg het museum in eigendom. Ze zijn afkomstig uit kerken en kloosters in Leuven en Utrecht die werden gesloten. Zo staat in de hal nu een prachtig kazuifel uit ongeveer 1900.

Klooster museum Aduard, ziekenzaal, cisterciënzer, Abdijkerk, Sint Bernardusabdij


Museum Sint Bernardushof
Hofstraat 45, 9831 RB Aduard – 050 403 2109.

Geopend van april tot en met oktober
van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en
zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Van november tot 1 maart is het Sint Bernardushof geopend op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Het wordt aanbevolen de 3D-app alvast thuis te downloaden.
Dat kan via de App Store, Google play of de website www.kloostermuseumaduard.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *