Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Monument Friesland – Fogelsangh State Veenkloosterbos

Fogelsangh State was altijd particulier bezit, nu te bezichtigen

Fogelsangh State in Veenklooster is een bijzonder huis met een bijzondere tuin. Het is een voormalig buitenhuis. De tuin werd ooit ontworpen door de bekende tuinarchitect Roodbaard. Tegenwoordig staat het park in de omgeving bekend als Veenkloosterbos, veel gezinnen gaan er zondags wandelen. Het bos is voor publiek toegankelijk en zomers is het huis van binnen te bezichtigen.

Fogelsangh State Veenkloosterbos

 

In de twaalfde eeuw kwam er een klooster in Veenklooster. In 1580 werden de gebouwen eigendom van de Staten van Friesland. Tijdens de reformatie werd het net als alle andere kerkelijke gebouwen geconfisqueerd.

Het huis werd in 1639 als buitenhuis verkocht aan Theodorus van Fogelsangh. Zes jaar later ging het over naar naar zijn broer die de naam van zijn moeder gebruikte, Pibo Doma. In de hal van Fogelsangh State hangt nog altijd een portret van deze eigenaar van Fogelsangh State. Pieter Nason schilderde het in 1667.

Bijzonder is dat Fogelsanh State daarna nooit meer verkocht is. Het is altijd vererfd en in particuliere handen gebleven. Tegenwoordig is het eigendom van Kyra Livia, baronesse van Harinxma thoe Slooten. Zij heeft het vruchtgebruik van het huis ondergebracht in een stichting, Stichting Fogelsangh State. Sinds 2015 is het huis in de zomermaanden geopend voor bezichtiging.

 

Achter Fogelsangh State is het Veenkloosterbos

Ook de tuin van Fogelsangh State is zoals gezegd toegankelijk voor publiek. Hij werd rond 1840 aangelegd door de beroemde tuinarchitect L.D.

Fogelsangh State

 

Veenkloosterbos Fogelsanghstate

 

Roodbaard. Er zijn ook nog delen in de tuin die rond 1800 als zogenaamde Franse tuin zijn gecreëerd, bijvoorbeeld de zogenaamde Modderberg. Roodbaard vernieuwde het park in Engelse stijl: met kronkelpaden, grillige vijverpartijen, een hertenkamp, een hermitage en een theehuis.

 

Historie, flora en fauna

In het bos leven veel verschillende vogels: de grootste reigerkolonie van het Noorden kun je er waarnemen, maar ook de ijsvogel, de havik, de wielewaal, eendensoorten en houtsnippen om maar wat te noemen. Tijdens het broedseizoen van 15 maart tot en met 15 juni is het bos dan ook niet toegankelijk.

Er is ook een hertenkamp in het bos en diverse flora, waaronder varens en klimop. Er zijn eikenlanen met bomen van meer dan 200 jaar oud. Nog ouder zijn een vijftal kolossale beuken in het bos. Achter het bos loopt een historisch waardevol waterstroompje: de Swadde. Tot de zestiende eeuw was dit de grens tussen het Bisdom van Munster en het Bisdom van Utrecht. Tegenwoordig is het de gemeentegrens tussen Achtkarspelen en Kollumerland c.a. (Bron: www.fogelsangh-state.nl)

 

Park Fogelsangh State


 

Fogelsangh State

Kleasterwei 3, 9297 WR Veenklooster

Van 1 mei tot 31 oktober open voor bezichtiging, van dinsdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.

Entree volwassenen € 5,– en kinderen €2,50

Het park is gesloten van 15 maart tot en met 15 juni (broedseizoen).

Entree van het park: €1,–; Honden zijn niet welkom


 

Bezocht jij al eens landgoed Fogelsangh State in Veenklooster?
Geef je waardering:1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 1,80 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring met je volgers:

 

Op zoek naar meer binnenactiviteiten? Klik hier

Op zoek naar meer buitenactiviteiten? Klik hier

Op zoek naar horecagelegenheden in de buurt? Klik hier

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *