Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Museum Friesland Torenkasteel Veenwouden Schierstins Feanwâlden

Bekijk torenkasteel De Schierstins in Feanwâlden

Het enige bewaard gebleven torenkasteel van Noord-Nederland staat in Feanwâlden (Veenwouden). Het draagt de naam De Schierstins. De uit 1300 stammende verdedigingstoren heeft de eeuwen getrotseerd en mag nu van onder tot boven bewonderd worden. Er is ook een aanbouw (gerealiseerd in de 18e eeuw) waar exposities zijn te zien en een historische kamer over de schrijver Theun de Vries is ingericht. Zes dagen per week is De Schierstins open.

Schierstins Feanwâlden

De toren – in Friesland stins genoemd – is gebouwd door mensen van adel, die echter niet genoeg geld hadden voor een groot kasteel. In de vijftiende eeuw kwam de stins in handen van het klooster Klaarkamp. Vanwege de grijze, ‘schiere’ monniken van het klooster kreeg het torenkasteel de naam Schierstins.

 

Woning voor edele en monnik

Vanaf omstreeks 1600 was het torenkasteel in handen van de elite. Adellijke mensen, een kolonel, professoren, een rijke koopman-burgemeester en dokter bewoonden het kasteel met aanbouw. Maar dat was voornamelijk in de zomer. Dan konden de eigenaren genieten van het later gesloopte park en de boomgaard achter de stins.

 

Torenkasteel museum Friesland Schierstins

Net na 1900 was de stins een bouwval. Omdat het ging om het laatste torenkasteel van Friesland, kwam er rijkssubsidie voor de restauratie. Daarna werd de Schierstins het onderkomen van het postkantoor en de postkantoorhouder. Tijdens de Duitse bezetting gebruikten de soldaten de toren als uitkijkpost. Na de oorlog volgde een tweede restauratie.

 

Meer dan een museum

Sinds 1987 worden in de Schierstins huwelijken gesloten, exposities georganiseerd (historie en kunst) en concerten en lezingen gehouden. De voornaamste expositie gaat over de historie van de Friese stinzen en de historie van De Schierstins: ‘Het Laatste Friese torenkasteel’. Ook is er een permanente expositie over de in Feanwâlden geboren en getogen schrijver Theun de Vries (1907-2005).
Voor de kinderen is er een speurtocht.

 

Koffie in de foyer

Sinds 2015 kan er koffie gedronken worden in de nieuwe foyer, die uitzicht biedt op de tuin en vergezichten over de weilanden. De tuin is bijzonder vanwege zijn stinzenplanten, die in het voorjaar bloeien en veel tuinliefhebbers trekken.


Torenkasteel De Schierstins

Hoofdstraat 1, 9269 SW Feanwâlden – 0511-472937

Dagelijks geopend van 13.30 tot 17.00 uur, behalve op maandag


 

Bezocht jij al eens torenkasteel De Schierstins in Feanwâlden?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Op zoek naar meer binnenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer historische attracties? Klik hier
Deel je ervaring met andere belangstellenden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *