Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Waar liggen de Doezumermieden?
De Doezumermieden is een natuurgebied bij Peebos/Opende, in het Westerkwartier, provincie Groningen. Het ligt in de gemeente Grootegast, tegen de grens van Friesland. Kijk op de kaart.

 

Dwaal op laarzen langs weilanden Doezumermieden

Doezumermieden, Opende – De Doezumermieden is een natuurgebied bij Opende. Staatsbosbeheer onderhoudt er een aantal mooie wandelroutes . Scrol naar beneden, onder dit kaartje vind je het startpunt, routebeschrijvingen en gpx-bestanden voor wandelingen van twee tot twaalf kilometer.

 

Op de themakaart Wandelen ontdek je nog veel meer korte wandelroutes in Friesland en Groningen.

Bruin = openbare weg | paars = fietspad | geel = onverhard | oranje = onverhard, gesloten van  1 maart tot 15 juni (broedseizoen) | groen = ruiterpad

 

Je downloadt de bijbehorende gpx-bestanden onderaan deze pagina.

Staatsbosbeheer maait graspad door stil gebied

Wil je wandelen in een gebied waar het overdag echt stil kan zijn en ’s nachts echt donker? Houd je van minder gebaande paden? Wil je soms de grond onder je voeten voelen deinen? Het laarzenpad dat Staatsbosbeheer onderhoudt in de Doezumermieden is prachtig.


Ontdek dit pad in verschillende jaargetijden. In de zomermaanden is de kans groter dat je het kunt afleggen op gewone schoenen. Heeft het langere tijd niet geregend, en staat het grondwater laag, dan is de ondergrond in de Doezumermieden stevig.

Na regen, of in nattere periodes, is het gebied net zo mooi. Wel is het handig dan laarzen aan te trekken. Het pad kan behoorlijk glibberig worden.

 

Westerkwartier Groningen Wandelroute Staatsbosbeheer Doezumermieden

 

Het handige van de Doezumermieden is dat je er gemakkelijk de routes langer of korter kunt maken. Over een graspad lopen is zwaarder dan over een geasfalteerde weg.

Laat je niet afschrikken door woorden als ‘zwaar’ of ‘glibberig’. Bereid je even voor en geniet daarna van een

Westerkwartier Groningen Wandelroute Staatsbosbeheer Doezumermieden

wandellocatie die uniek is. Je loopt door de weilanden, tussen tientallen grassoorten die in de maanden mei en juni fantastisch bloeien. Je loopt deels langs de Oude Lauwers, de provinciegrens van Groningen en Friesland. De Doezumermieden liggen aan de Groningse kant, in het prachtige Westerkwartier.

 

Kwetsbaar gebied

De Doezumermieden is een kwetsbaar gebied. Blijf daarom op het pad. Dat is smal, je kunt hier niet naast elkaar lopen! Laat geen afval achter, neem het mee voor de prullenbak. Honden zijn niet toegestaan. Als je door dit gebied wandelt, begrijp je ogenblikkelijk de reden.

Westerkwartier Groningen Wandelroute Staatsbosbeheer Doezumermieden
Westerkwartier Groningen Wandelroute Staatsbosbeheer Doezumermieden

Turf, petgaten en legakkers

De Doezumermieden is een afwisselend natuurgebied aan de Groningse kant van de grens met Friesland. Karakteristiek op deze locatie zijn de zogenaamde petgaten die in de negentiende eeuw gegraven werden voor het winnen van turf, met name bestemd voor eigen gebruik. Deze turf was niet van al te beste kwaliteit doordat de zee hier ooit kleine laagjes klei achterliet en zout water afzette.

De turf die uitgegraven werd, moest drogen op zogenaamde leg-akkers. De petgaten en voormalige legakkers zorgen samen voor het bijzondere landschapspatroon in de Doezumermieden.

Westerkwartier Groningen Wandelroute Staatsbosbeheer Doezumermieden

Monniken groeven de afwatering

Een van de paden op het kaartje is het Olde Syelroepad. Dit pad is 2,5 kilometer lang en loopt tussen Peebos en de Jiltdijksreed. Het loopt door polder de Kale Weg, een natuurgebied met veel weidevogels. Het vormt een overgangsgebied van de hogere zandgronden naar laagveen. 

Westerkwartier Groningen Wandelroute Staatsbosbeheer Doezumermieden

 

De Olde Syelroede is een stukje historisch Westerkwartier. Het is een oude tochtsloot die door de monniken van Gerkesklooster werd gegraven rond 1500. Het moest de waterafvoer verbeteren. Waarschijnlijk werd er een natuurlijke waterloop gebruikt voor het maken van deze tocht (roede) die uitmondde bij een sluis (syl) in de Lauwers tussen Stroobos en Visvliet.

 

Westerkwartier Groningen Wandelroute Staatsbosbeheer Doezumermieden


Doezumermieden Staatsbosbeheer

Peebos 1a, Opende

Hele jaar vrij toegankelijk. Verboden voor honden.


Wandelde jij al eens in de Doezumermieden?
Geef je waardering
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,25 out of 5)
Loading...
Op zoek naar nog meer korte wandelroutes?
Op zoek naar andere buitenactiviteiten?
Op zoek naar horecagelegenheden?

Doezumermieden Wandelroute Staatsbosbeheer Groningen

Doezumermieden 2,2 km

Loop het Syelroepad, langs de – in de zestiende eeuw belangrijke – Syelroede die deels nog zichtbaar is. Honden niet toegestaan. Start op de Jiltdijksreed, Opende.

Doezumer Mieden Wandelroute Staatsbosbeheer Groningen

Doezumermieden 2,3 km

Loop een route van ruim twee kilometer over een graspad door de Doezumermieden. Honden mogen hier niet komen. De route is door Staatsbosbeheer uitgezet als paaltjesroute: het Pettenpad, de groene route. Start op het parkeerterrein van Staatsbosbeheer, Peebos 1a, 9865 TG Opende.

Doezumer Mieden Wandelroute Staatsbosbeheer Groningen

Doezumermieden 3,3 km

Een wandelroute van 3,3 kilometer over de graspaden door de Doezumermieden. Download dit gpx-bestand, of volg de paaltjesroute van Staatsbosbeheer, het Zandenpad. Aan het eind van de (oranje) route kun je een deel afsnijden, door over te stappen op de paarse route. Op de richtingaanwijzer staat dan: Doezumerstruun 1 km. Honden verboden.

Doezumer Mieden Wandelroute Staatsbosbeheer Groningen

Doezumermieden 5 km

Een route van vijf kilometer over graspaden door de Doezumermieden. Deze route is door Staatsbosbeheer uitgezet als paaltjesroute. De start is bij de parkeerplaats aan de Peebos 1a, Opende. De routes is aangegeven als oranje route met de naam ‘Zandenpad’. Honden meenemen is niet toegestaan.

Doezumer Mieden Wandelroute Staatsbosbeheer Groningen

Doezumermieden 6 km

Een route van zes kilometer over de graspaden door de Doezumermieden. Het is een deel van de paarse route die Staatsbosbeheer heeft uitgezet (de Doezumerstruun). Door in Peebos te starten, kan je er een route van zes kilometer van maken. Honden verboden.

Doezumer Mieden Wandelroute Staatsbosbeheer Groningen

Doezumermieden 7 km

Een route van zeven kilometer over de graspaden door de Doezumermieden. Het is een deel van de paarse route die Staatsbosbeheer heeft uitgezet (de Doezumerstruun). Door in Peebos te starten, kan je er een route van zes kilometer van maken, of ook deze weer wat verlengen. Kijk op de foto hiernaast of downlaod dit gpx-bestand als je zeven kilometer wilt lopen. Honden verboden.

Doezumer Mieden Wandelroute Staatsbosbeheer Groningen

Doezumermieden 9 km

Deze negen kilometer lange route door de Doezumermieden is door Staatsbosbeheer uitgezet als paaltjesroute. Volg vanaf het parkeerterrein Peebos 1a, de richtingaanwijzers: Doezumerstruun 9 kilometer. Honden mogen niet meelopen.

 

 

Doezumer Mieden Wandelroute Staatsbosbeheer Groningen

Doezumermieden 10 km

Dezelfde route als de Doezumerstruun (Doezumermieden 9 km), maar een kilometer langer door aan het eind de route ietwat te verlengen. Stap dan over op de oranje route bij de richtingaanwijzer Zandenpad 2 km.

Vind je het leuk andere wandelaars op de hoogte te brengen van je bevindingen?
Laat in het scherm hieronder dan een reactie achter.

3 Responses to Doezumermieden laarzenpad Groningen Westerkwartier

  • ontzettend mooie wandelroute, we hebben de 10 km gedaan, is prima te doen.
    Mooi dat Staatsbosbeheer het pad gemaaid houdt!

  • Het is ook zo’n mooie plek. We hopen dat door onze aanwijzingen nog meer mensen er van zullen gaan genieten.

  • Leuk dat jullie de Doezemermieden in het zonnetje zetten en nog wel met zo’n volledig verslag. Top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *