Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Landgoed Verhildersum Leens Groningen Borg Museum

Ken jij Landgoed Verhildersum in Leens?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina
Op zoek naar buitenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar binnenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer historische locaties? Klik hier

Borg Verhildersum in Leens toont het leven in de tijd van toen

Museum Borg Leens – Landgoed Verhildersum in Leens is een museum dat geopend is in de zomermaanden (eind maart tot eind oktober). Behalve de borg omvat het museum het koetshuis, het arbeidershuisje en de expositieboerderij. De borgtuin is gratis toegankelijk, evenals de museumwinkel in het koetshuis.

 

Waar ligt Leens?
Leens ligt in Noordwest-Groningen, in gemeente De Marne Kijk op de kaart.

Voor ouders en kinderen is er een digitale rondgang beschikbaar die hen over het landgoed leidt. Spelenderwijs maak je kennis met het verleden van borg Verhildersum en de verhalen over oud-bewoners.

Ben je bij de museumboerderij is voor kinderen de ‘struunkaart’ verkrijgbaar. De ‘struunkaart’ zit in een tasje waarin ook gereedschap zit, zoals een schepje, meetlint, loupe, kompas en verrekijker. Met tal van opdrachten kan de jeugd zich daarmee een middag buiten vermaken.

 

Bezichtig de borg

Op de Borg wordt het verhaal verteld van de familie Van Bolhuis – Frima in de tweede helft van de 19e eeuw. De ontvangkamer is klaar voor de gasten, en de oude keuken ziet eruit alsof de meid net even weg is.

 

Boerenleven

In de oude Boerderij zijn diverse exposities. De oude schuur van de museumboerderij is geheel ingericht als een Groninger boerderij in de zomer van 1870.

Borg Verhildersum Leens

Iedere Borg bezat vroeger ook enkele bijgebouwen, zoals een schathuis voor het vee en een koetshuis voor de koetsen, de koetsier en zijn familie. Het koetshuis op Verhildersum is lange tijd bewoond geweest door een huismeester. Zij zorgden voor de Borg als de familie tijdens de winter in de stad verbleef. Maar ook nadat Verhildersum in 1953 verkocht werd aan de gemeente is het gebouwtje lange tijd bewoond gebleven. Sinds eind twintigste eeuw is het voormalige koetshuis ingericht als tentoonstellingsruimte en museumwinkel.

Borg Verhildersum Leens

 

Arbeidershuisje

In 1880 werd aan de Hoornsevaart een Arbeidershuisje gebouwd dat tot 1959 werd bewoond. Het Ommelander Museum heeft het monument hersteld en in 1993 in gebruik genomen. Nu geeft de inrichting van huisje een goed beeld van het leven van een landarbeider en zijn vrouw rond 1900.

Borgtuin

De Borgtuin ten slotte is een symmetrische stijltuin met invloeden uit de renaissance en de barok. Naast  de borders met vaste en eenjarige planten en een kruidentuin, zijn er meer dan 90 soorten rozen en 50 soorten clematissen.

Het initiatief voor de aanleg van de tuin werd genomen door Mevrouw T.F. Clevering-Meijer. Zij werd bijgestaan door de tuinarchitect Mevrouw Boon uit Hoogezand. Samen besloten ze de tuin in Oud-Hollandse stijl aan te leggen. Verspreid in de tuin staan bronzen beelden van Eddy Roos (1949).

 


Landgoed Verhildersum Leens
Wierde 40, 9965 TB Leens – 0595-571430
www.verhildersum.nl

Openingstijden 2017: 26 maart tot en met 29 oktober.
Dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.00 uur

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *