Over de site

Op deze site publiceren we over recreatie en toerisme in Groningen en Friesland. De informatie is helder gerubriceerd zodat je snel ontdekt waar jij vandaag naar toe kunt gaan. Vakantiegangers doen ideeën op, maar ook de inwoners van Friesland en Groningen zelf worden geïnspireerd. Zij wonen in een prachtige, natuur-rijke omgeving.

.

Blog over recreatie en toerisme in Friesland Groningen

Heb jij dat nou ook? Je woont in de Noordelijke Friese Wouden, het Westerkwartier of ergens bij de waddenkust. Je weet dat er talloze leuke locaties en evenementen zijn in je directe woonomgeving. Ben je echter eens vrij, dan blijk je plotsklaps alle mogelijkheden te zijn vergeten.
Wat antwoordde je toen vakantiegangers op vakantie in Noordoost- Friesland of Noordwest- Groningen jou vroegen om leuke tips? Krabbelde je je vertwijfeld achter de oren? Met deze website van het Online Toeristenbureau zijn dergelijke situaties verleden tijd. De themakaarten in het linkermenu inspireren je op
ieder moment van de dag. Welk restaurants zijn er ook alweer? Welk vakantiehuisje kun je vrienden aanraden? Waar ga je naar toe met kids of logés? Op deze pagina schrijft het Online Toeristenbureau over allerhande nieuwtjes omtrent recreatie en toerisme in het grensgebied van Groningen en Friesland.

Honden los: Ballastplaatbos

Ken jij het hondenlosloopgebied in Ballastplaatbos?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 9,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina
Op zoek naar andere loslooplocaties voor honden? Klik hier
Op zoek naar buitenactiviteiten? Klik hier

 

Woef leeft zich uit in het Ballastplaatbos

Er is een groot hondenlosloopgebied in het Ballastplaatbos. Voorbij het adres Rug 5 in Lauwersoog – bowlingcentrum en restaurant Suyderoogh – rijd je het doodlopende deel in van de Rug. Er zijn hier diverse kleine parkeerplaatsen. Het zijn stuk voor stuk goede startlocaties voor de wandeling met je hond: bijna geheel Ballastplaatbos is namelijk bestempeld als hondenlosloopgebied.

 

Waar ligt Ballastplaatbos?
Op de grens van Groningen en Friesland, in het Lauwersmeergebied. Kijk op de kaart.

 

Hondenlosloopgebied Lauwersmeer Friesland Groningen

Het is een afwisselend gebied met gras- en bospaden, water en vlaktes. Aan de westkant is een hondenstrand.

 

 

Een deel van Ballastplaatbos is tijdens het broedseizoen geen losloopgebied. Van 15 maart tot 15 juni zijn honden daar alleen aangelijnd welkom, of helemaal niet. Er wordt duidelijk aangegeven waar dit is.

 


Hondenlosloopgebied Ballastplaatbos

Eind doodlopende weg, De Rug, Lauwersoog

 Vrij toegankelijk


Online Toeristenbureau toeristeninformatie Friesland-Groningen

Het Online Toeristenbureau;

oorsprong en doelstellingen van een eigenwijze site

Het Online Toeristenbureau toont de recreatieve en toeristische mogelijkheden in de omgeving van de Fries-Groningse provinciegrens, mooie streken in zowel Friesland als  Groningen. Het enthousiasme voor het ontwikkelen en onderhouden van deze website vindt zijn oorsprong in mijn jeugdervaringen.

 

Door: Karoline van den Donker

contentbeheerder www.online-toeristenbureau.nl

 

Toen ik 7 jaar was verhuisde ik vanuit de randstad naar het Noorden. Ik groeide op in Visvliet, een klein dorpje aan de Lauwers, op de grens van Groningen en Friesland. Er was werkelijk niets te beleven. Wel waren er twee campings, een café en een hotel-restaurant. Ik vroeg me altijd af hoe het mogelijk was dat hier gasten kwamen.

Wat kwamen ze doen? Ik verbaasde me erover terwijl ik over kronkelwegen van dorp naar dorp fietste; de ene keer zwaar trappend tegen de wind, de andere keer met mijn jas open zeilend voor de wind. In de uitgestrekte weilanden was weinig te zien, behalve wat koeien, schapen, kraaien of een gans. Soms werden de graslanden afgewisseld door zwarte, omgeploegde akkergrond. Ook daaroverheen kon je kijken, tot ver in de verte. Mooie luchten, verder niets bijzonders. Vond ik toen.

 

eropuit-in-friesland-en-groningen-grijpskerk

 

 

Het lijkt zo, maar is het niet anders?

Echter, toen ik ouder werd, ging ik de schoonheid zien van landschapselementen als de Lauwers.

Ik ontdekte dat een dorp als Pieterzijl misschien saai is, maar Niehove – een dorp dat slechts een paar kilometer verderop ligt – een aangename verrassing. Niehove is een sfeervol wierdendorp waar koffie met gebak wordt geserveerd op een pittoresk terrasje bij het café-restaurant naast de kerk.

Ik ontdekte dat in een visueel onaantrekkelijk dorp als Niezijl een geweldig leuk museum is gevestigd. Je moet het even weten!

Slechts vijftien kilometer ten westen van Visvliet liggen de Noordelijke Friese Wouden. Waarom weten niet meer mensen hoe schitterend je daar kunt wandelen in een beschutte, boomrijke omgeving met talloze zandpaden? Misschien omdat de Friezen het hebben over de Noardlike Fryske Wâlden?

 

eropuit-in-friesland-en-groningen-2015

Toerisme in Noord-Nederland neemt toe

Het toentertijd kale Lauwersmeer is inmiddels begroeid en een aantrekkelijk recreatiegebied geworden. In Noordoost-Friesland bundelen ondernemers eensgezind hun krachten en krijgt de toeristische sector merkbaar body. In de provincie Groningen gebeurt precies hetzelfde. Gemeentes en provincie financieren projecten die het landschap aantrekkelijk maken voor toerisme en recreatie.

eropuit-in-friesland-en-groningen-zoutkamp

 

Ondertussen werkte ik als redacteur bij Weekblad Actief en leerde ik ook via die weg het hoge noorden goed kennen. Voor interviews kwam en kom ik op de prachtigste plekjes. Als buitenmens en gezelligheidsdier heb ik een zwak voor ondernemers in de toeristische sector. Wat zou het mooi zijn als al die pareltjes met elkaar verbonden konden worden, dacht ik keer op keer. En zo ontstond langzaam maar zeker het idee voor het maken van een website.

 

De site verbindt de pareltjes

In 2014 werden, dankzij Studio-Wieger, de ideeën voor het Online Toeristenbureau concreet; eigenlijk ook omdat Regio Marketing Toerisme Friesland ondernemers opriep om de handschoen op te pakken en de prachtige regio gezamenlijk op de kaart te zetten. In onze vrije tijd sleutelden we aan de inhoud.

Er staan diverse wandelroutes op de site. Korte trajecten van 5 tot 12 kilometer, want juist voor die groep wandelaars is het essentieel te weten wat een perfecte startlocatie is.

Er staan buitenactiviteiten op de site, geclusterd op een kaart. In één oogopslag ziet men wat er te beleven is op een mooie zomerse dag.

Ook de binnenactiviteiten staan gegroepeerd op de site. Regent het, dan hoef je alleen maar deze kaart aan te klikken om inspiratie op te doen voor een dagje uit.

Zo zijn er ook kaarten met activiteiten voor kinderen, voor jongeren, voor mensen die geïnteresseerd zijn in historie, en kaarten voor mensen die een restaurant zoeken of een overnachtingslocatie.

 

Doelgebied van het Online Toeristenbureau

We richten ons op de drie nationale parken in het noorden – De Alde Feanen, het Lauwersmeer en Schiermonnikoog – en de prachtige gebieden daar omheen: de Noordelijke Friese Wouden en het Groningse Westerkwartier, het Groningse Hoogeland en natuurlijk het werelderfgoed de Wadden.

Waddenkwartier Informatiepaviljoen Lauwersoog toeristen Groningen

Ken jij het Waddenkwartier in Lauwersoog?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina
Op zoek naar binnenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar activiteiten voor kinderen? Klik hier
Op zoek naar meer historische locaties? Klik hier

 

Informatiepaviljoen toont interactief beeldmateriaal

Waddenkwartier, jouw vertrekpunt in Lauwersoog

Waddenkwartier is een terrein bij de (buiten)haven in Lauwersoog met een alternatieve uitstraling. De toerist vindt er een leuk terras en informatie over wat er te beleven is in de omgeving. Zeecontainers, busjes en houten gebouwen zijn hier de onderkomens van onder andere het HIP (Informatie Paviljoen Lauwersoog), ijscafé MEER en de Ticketoffice (het vertrekpunt voor wadlopen en zeehondenvaartochten).

Waddenkwartier Lauweresoog

Toeristische informatie Lauwersoog

Het Waddenkwartier is gehuisvest op het voormalige terrein van de garnalenfabriek Nordshrimp in de haven van Lauwersoog. Sinds 2013 is de locatie een ontmoetingsplaats voor de bezoekers van het Lauwersmeergebied. Het initiatief voor dit project lag bij gemeente De Marne, de provincie Groningen en de provincie Fryslân.

Terras haven Lauwersoog

Ieder seizoen worden er extra activiteiten aangeboden op het Waddenkwartier. Zo was er in een winter al eens een kunstijsbaan en stond in de zomer de ‘De Wad ‘n Truck’ op het terrein. In de truck werd met virtuele films en ander beeldmateriaal een voorproefje gegeven op het Werelderfgoedcentrum dat misschien in Lauwersoog gerealiseerd gaat worden.

Waddenkwartier Lauweresoog


Waddenkwartier

Haven 6, 9976 VN Lauwersoog

Openingstijden HIP (informatiepaviljoen Lauwersoog) – 0519 349070:

1 april – 30 september en in schoolvakanties: woensdag tot en met zondag 11.00 tot 17.00 uur.
1 oktober – 31 maart: zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Openingstijden café MEER

Zaterdag en zondag 11.00 tot 18.00 uur


Molen Sumar Korenmolen De Hoop Friesland meelverkoop

Ken jij korenmolen De Hoop in Sumar?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina
Op zoek naar meer binnenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer activiteiten voor kinderen? Klik hier
Op zoek naar meer historische locaties? Klik hier

Korenmolen De Hoop in Sumar iedere zaterdagochtend open

Iedere zaterdag is korenmolen De Hoop geopend voor bezoekers en klanten die meel willen kopen. Van 9.30 tot 14.00 uur kan men er terecht.

 

Waar ligt Sumar?
Sumar ligt in Noordoost-Friesland, in gemeente Tytsjerksteradiel. Kijk op de kaart.

 

 

De molen heeft twee zolders. Die zijn niet áltijd vrij toegankelijk. Het is afhankelijk van de werkzaamheden , de molenaarsbezetting en het aantal bezoekers. Op de bovenste zolder is het winkeltje.

Kinderen kunnen het kennisspel van Markant Friesland doen in deze korenmolen. Bezoek aan de molen is gratis, behalve als je buiten de reguliere openingstijden een rondleiding wilt.

Molen Sumar, meel kopen, korenmolen, molen De Hoop, molenaar,Korenmolen De Hoop

Mounepaed 21, 9262 NE Sumar

Geopend zaterdag van 9.30 uur tot 14.00 uur.

 

Park Vijversburg Tytsjerk wandelen met kinderen Friesland Theesalon

Ken jij Park Vijversburg inTytsjerk?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina
Op zoek naar meer buitenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer activiteiten voor kinderen? Klik hier
Op zoek naar horecagelegenheden in de buurt? Klik hier

Park Vijversburg zit vol verrassingen en grapjes

Park Vijversburg in Tytsjerk heette vroeger Bos van Ypeij. Het oude parkgedeelte is nu een onderdeel van een landgoed dat in 2015 flink werd uitgebreid. Iedere zondag is theesalon Villa Vijversburg geopend. Wandelen kun je er dagelijks. Park Vijversburg zit vol verrassingen en kunstzinnige grapjes. Geregeld worden er evenementen georganiseerd.

 

Waar ligt Park Vijversburg?
Park Vijversburg bij Tytsjerk ligt in Friesland, in gemeente Tytsjerksteradiel. Kijk op de kaart.

Het Bos van Ypeij bij Tytsjerk is al tientallen jaren een favoriete wandellocatie voor gezinnen. De slingerpaadjes en folly´s  – nutteloze bouwwerken zoals ‘de grot’ en de ‘kluizenaarshut’ – maken de locatie spannend voor kinderen. In 2015 zijn er nieuwe delen aan het park toegevoegd. Ook hier stelen diverse folly’s de show. Het park wordt sinds de uitbreiding Park Vijversburg genoemd. Een entreekaartje kost € 2,50.

 

Park Vijversburg, Bos van Ypeij, Op Toutenburg, De Theesalon, Het Glazen Paviljoen, Tytsjerk

Historie Park Vijversburg

Het oorspronkelijk park is aangelegd als tuin bij villa Vijversburg dat bewoond werd door de familie Ypeij-Looxma. Bij het overlijden van zoon Age Ypeij in 1892 is het landgoed overgedragen aan een stichting met de opdracht het als park voor het volk te behouden.

Toen het park aan twintigste eeuw te klein werd voor het aantal liefhebbers dat er gebruik van maakte, en Stichting Op Toutenburg de naastgelegen landerijen kon kopen, is besloten tot uitbreiding.

 

Park Vijversburg, Bos van Ypeij, Op Toutenburg, De Theesalon, Het Glazen Paviljoen, Tytsjerk

Lola Landscape Architects richtte twee nieuwe parkdelen in: Dwaalster en Frijlân. Landschapsarchitect Piet Oudolf maakte het beplantingsplan. De Duitse beeldend kunstenaar Tobias Rehberger bracht elementen aan die zorgen voor verrassing en verdwazing. De ontwerpers lieten zich inspireren door de historie die begon in 1528 toen stadhouder Georg Schenk van Toutenburg een buitenverblijf liet bouwen (Slot Toutenburg) en een ontsluitingsweg liet aanleggen (de Zwarteweg).

 

Park Vijversburg, Bos van Ypeij, Op Toutenburg, De Theesalon, Het Glazen Paviljoen, Tytsjerk

 

Park Vijversburg, Bos van Ypeij, Op Toutenburg, De Theesalon, Het Glazen Paviljoen, Tytsjerk

 

“Dwalen en verdwazen”

Nog lang niet volgroeid is ook het nieuwe gedeelte van Park Vijversburg interessant. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van kunst.Kinderen kunnen vlot varen in het waterlabyrint of schommelen op de schommels aan het einde van de Dwaalster.
Als je moe bent van het lopen kun je uitrusten in een groene folly. Naast de grote groene folly staat een kleine groene folly. Deze is bedoeld voor eendjes. Zittend in de grote folly kun jij eendjes kijken, terwijl de eenden jou bekijken.

 

Park Vijversburg, Bos van Ypeij, Op Toutenburg, De Theesalon, Het Glazen Paviljoen, Tytsjerk

De ooievaars die van oudsher graag vertoeven in het park, hoeven niet meer alleen te wonen want hun nestpaal wordt omgeven door kleurige vogelhuisjes en vogelflats.
En weet jij wat die stalen bomen zijn? Dat zijn geleide stokken voor de heg er onder. Over een paar jaar zie je ze nauwelijks nog, maar dankzij de ‘stalen bomen’ wel kijkgaten vrij en doorgangen waar je doorheen kunt lopen of open ruimtes met een bankje waar je even kunt zitten.

 

Een park voor het hele gezin

In het oudste parkdeel vind je een grot die in het midden aardedonker is, omdat je op dat punt zowel de ingang als uitgang niet kunt zien. Zoek de kluizenaarshut, bezoek de volière of geniet van de cactussen die gekweekt worden in de voormalige oranjerie. In de witte bergschuur is zomers ijs te koop.

Park Vijversburg, Bos van Ypeij, Op Toutenburg, De Theesalon, Het Glazen Paviljoen, Tytsjerk

 


Park Vijversburg

Swarteweisein 2,  9255 JB Tytsjerk 0511 – 432427

Dagelijks geopend van 8.00 uur tot 18.00 uur

 

Kloostermuseum Aduard Ziekenzaal Abdijklooster Groningen

Ken jij kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina
Op zoek naar meer binnenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer historische activiteiten? Klik hier
Op zoek naar horecagelegenheden in de buurt? Klik hier

 

Waar ligt Aduard?
Aduard ligt ten westen van de stad Groningen, in gemeente Zuidhorn. Kijk op de kaart.

 

Kloostermuseum in Aduard laat met een app zien hoe het was

Kloostermuseum Aduard – Een van de oudste huizen van Aduard (bouwjaar ca. 1600) is nu een klein, sfeervol museum, het Sint Bernardushof. Hier wordt de geschiedenis vertelt van de cisterciënzer Sint Bernardusabdij die ooit in Aduard stond. Dit klooster was van de twaalfde tot en met de zestiende eeuw in heel Europa bekend. De voormalige ziekenzaal bestaat nog. In het museum is ieder jaar een wisselexpositie. Dit jaar is dat een bijzondere omdat het museum twintig jaar bestaat. De titel is ‘Ritmiek van klank en stilte, in en rond het klooster van Aduard’.

Wie het museum bezoekt, krijgt een persoonlijke ontvangst en een rondleiding die wordt afgesloten met een bezichtiging van deze dertiende eeuwse voormalige ziekenzaal. Sinds het eind van de zestiende eeuw is het gebouw in gebruik als kerk, de Abdijkerk. Het is een prachtig voorbeeld van de Noord-Nederlandse Romano-Gotische bouwstijl.

 

Wandel de route

en richt je telefoon

op de zuil

 

Dorpswandeling
In het dorp is een wandelroute die langs zeven zuilen gaat en elf informatieborden. Wie een app op zijn telefoon downloadt, krijgt tijdens de wandeling bijzondere historische beelden te zien. Het toenmalige ‘Adduwert’ komt tot leven in gereconstrueerde afbeeldingen. Op de tekstpanelen wordt de bijzondere geschiedenis van Aduard toegelicht. Het museum zelf heeft een aantal tablets in bruikleen voor wie er zelf niet een heeft.

Klooster museum Aduard, ziekenzaal, cisterciënzer, Abdijkerk, Sint Bernardusabdij

 

Zo moet het geweest zijn
Het vertrekpunt voor deze twee kilometer lange wandelroute is het Sint Bernardusmuseum. Kom je bij een zuil, dan richt je je mobiele apparaat daar op en je ziet het Aduarder kloostercomplex. De app toont gebouwen, tuinen en grachten zoals die vermoedelijk in de Middeleeuwen er uit hebben gezien. Loop je om de zuil heen dan beweegt het beeld met je mee. Op twee plaatsen kun je ook in de gebouwen kijken.

Het strakke ritme

van het klooster

 

Logische reconstructie
Van het Cisterciënzer klooster in Aduard zijn geen exacte beschrijvingen en afbeeldingen nagelaten. Grondig speurwerk en logisch denkwerk hebben echter deze reconstructie opgeleverd. Het is geen weergave van het klooster in een bepaalde periode. Het is niet bekend welke gebouwen er op welk moment precies hebben gestaan. De makers hebben daarom alle gebouwen waarvan zij zeker weten dat zij er waren, in de reconstructie opgenomen.

Klooster museum Aduard, ziekenzaal, cisterciënzer, Abdijkerk, Sint Bernardusabdij

 

Orgels pasten niet bij de lithurgie
De wisseltentoonstelling van 2017 heet ‘Ritmiek van klank en stilte, in en rond het klooster van Aduard’. De jubileumexpositie laat zien hoe het kloosterleven was en er zijn een aantal bijzondere objecten te bewonderen. Sommigen zijn voor het eerst na 400 jaar terug in Aduard.
De belangrijkste taak van een monnik bestond uit de getijden: acht keer per dag, 365 dagen per jaar, een leven lang, ging de monnik naar de kerk voor zijn gebedsdiensten. De liturgie kende een strak ritme en vaste weerkerende patronen. De expositie toont onder andere de moeite die het gekost heeft om het moderne orgel te introduceren als instrument in de liturgie. Er zijn gereconstrueerde Middeleeuwse orgels die beluisteren kunnen worden. Twee replica’s zijn vanwege hun omvang in de Abdijkerk opgesteld.

 

Historische fotolijn
Door een historische lijn met foto’s wordt geschetst, hoe de liturgie van kerken en kloosters zich heeft ontwikkeld, vanaf het ontstaan van het christendom tot aan de stichting van de Cisterciënzer orde. De verwevenheid van politiek en religie komt daarbij ook aan bod, evenals de kerstening van Frisia door missionarissen.

 

Mariadoekje in Aduard
Het Sint Bernardushof kreeg beeldmateriaal en objecten uit vier musea, soms in bruikleen. Zo gaf het Museum Catharijneconvent een Mariadoekje in bruikleen dat in opdracht van één van de abten is gemaakt. Omdat het uiterst kwetsbaar is, moet het na een paar maanden retour naar Utrecht.

Andere objecten kreeg het museum in eigendom. Ze zijn afkomstig uit kerken en kloosters in Leuven en Utrecht die werden gesloten. Zo staat in de hal nu een prachtig kazuifel uit ongeveer 1900.

Klooster museum Aduard, ziekenzaal, cisterciënzer, Abdijkerk, Sint Bernardusabdij


Museum Sint Bernardushof
Hofstraat 45, 9831 RB Aduard – 050 403 2109.

Geopend van april tot en met oktober
van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en
zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Van november tot 1 maart is het Sint Bernardushof geopend op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Het wordt aanbevolen de 3D-app alvast thuis te downloaden.
Dat kan via de App Store, Google play of de website www.kloostermuseumaduard.nl

 

Wandelroute Friesland – Cultuur-historische wandeling Burgum

Deed jij al eens mee aan de rondleiding door Burgum?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina
Op zoek naar meer historische informatie?
Op zoek naar meer buitenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer wandelroutes? Klik hier

In de zomermaanden met een gids door Burgum

Elke zaterdagmiddag in juni, juli en augustus is er een cultuur-historische wandeling door Burgum. De deelnemers lopen vijf kilometer onder leiding van een gids  langs cultuur-historisch interessante locaties.

De vertrektijd is 13.30 uur. Het vertrekpunt is het Streekmuseum,  Menno van Coehoornweg 9, 9251 LV in Burgum. 

Een van de dingen die worden verteld tijdens de cultuur-historische wandeling Burgum, is het ontstaan van de grafheuvel aan de Schoolstraat. Als je het niet weet, loop je er ongemerkt langs. Het lijkt een plantsoentje. Het is tegenover de kerk, tegenover het kerkhof. Er blijkt een historisch verhaal schuil te gaan achter dit ‘plantsoentje’, een grafheuvel.

Historie Burgum cultuur-historische rondleiding

 


Cultuur-historische wandeling Burgum

onder leiding van een gids, zaterdags 13.30 uur in juni, juli en augustus

Kosten: € 4,00 per persoon, voor kinderen tot en met 12 jaar € 2,50.

Reserveringen: uiterlijk vrijdags voor 15.30 uur

 0511-46 55 44 of streekmuseum-volkssterrenwachtburgum@hetnet.nl 


Wil je de route zelf lopen, zonder gids? Download hieronder het kaartje met daarop de cultuurhistorische wandelroute in een pdf-bestand.

cultuur-historische wandeling Burgum, download pdf

 

Cultuur-historische wandeling

Loop de cultuur-historische route door Burgum zonder gids, aan de hand van het kaartje op de hier te downloaden pdf. De route bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat door de bebouwde kom en is ongeveer drie kilometer lang. Het tweede deel gaat door het buitengebied van Burgum en is ongeveer zes kilometer lang.
Je kunt beginnen bij het gemeentehuis (Raadhuisweg 7) en eindigen bij hotel-eetcafé ’t Roodhert (Schoolstraat 3).


 

 

Zwembad Kollum openluchtzwembad It Paradyske Friesland

Ken jij openlucht zwembad It Paradyske in Kollum?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...
Op zoek naar meer zwemlocaties?
Op zoek naar meer activiteiten voor jongeren?
Op zoek naar meer activiteiten voor kinderen?

“We maken een ‘bommetje’, zodat zelfs de badjuf nat wordt”

Zwembad Kollum –  Openluchtzwembad Kollum is dagelijks open van 14.30 tot 16.00 uur. Te kort? Van maandag tot en met vrijdag is het bad open tot 18.00 uur. Op sommige dagen ben je ook eerder welkom. Op woensdag bijvoorbeeld, vanaf 13.00 uur en op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur.

 

Zwembad Kollum Paradyske Openluchtzwembad Friesland

 

Is dat nog niet genoeg? Van maandag tot en met vrijdag is het bad open van 7.00 tot 10.00 uur. Dagelijks komen er zo’n vijftig mensen baantjes zwemmen.

 

Ruime openingstijden

In het hoogseizoen is het openlucht zwembad Kollum dagelijks geopend van 13.00 tot 18.00 uur; plus op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

 

Zwembad Kollum Paradyske Openluchtzwembad Friesland

 

De entreeprijs is €5,20. Een meerbanenkaart of abonnement is natuurlijk goedkoper.

Wat wil je nog meer weten

over It Paradyske,

zwembad Kollum?

 

Dagen met extra activiteiten zijn er ook. Daarvoor kun je de facebookpagina van het zwembad in de gaten houden.

Wil je je verjaardagsfeestje in It Paradyske houden? Goed idee. Dat kan iedere woensdagmiddag of ga even overleggen!

 

Zwembad Kollum Paradyske Openluchtzwembad Friesland


Openlucht Zwembad Kollum It Paradyske

www.optisport.nl/paradyske/

Badweg 2, 9291 MN Kollum – 05, 11-541522

Gesloten van 1 september tot 1 mei.


Peazemerlannen wandelroute Fryske Gea Peasens-Moddergat Friesland

Ken jij hier de waddendijk?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina

 

Op zoek naar meer wandellocaties? Klik hier
Op zoek naar meer buitenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer activiteiten voor kinderen? Klik hier

Geniet van de waddenzee en wandel door de Peazemerlannen

Natuurgebied Peasens/Moddergat – De Peazemerlannen is een bijzonder natuurgebied, buitendijks, aan de waddenzee, nabij de Noord-Friese dorpen Peasens en Moddergat. Het is een vogelrijk kwelderlandschap met bijzondere vegetatie. Er is een wandelroute uitgezet door It Fryske Gea.

 

Waar liggen de Peazemerlannen?
De Peazemerlannen liggen buitendijks in Noord-Friesland, tussen Peasens en Moddergat in. Kijk op de kaart.

 

Parkeer je auto en loop over de dijk de pier op. Zonder natte voeten te krijgen kun je zo een aardig eind de Wadden op lopen. Geniet van het uitzicht. In de verte zie je Schiermonnikoog liggen en Engelsmanplaat.

Rechts van de pier, als je met je rug naar de dijk staat, liggen de Peazemerlannen. Dit bijzondere natuurgebied ontstond pas na 1973. Tijdens het stormseizoen van dat jaar bezweek de dijk ter hoogte van Peasens-Moddergat, waardoor de gehele buitenste polder overstroomde. Het herstellen van de dijk werd te duur gevonden. Besloten werd dat de Waddenzee vrije toegang zou houden tot het noordelijke deel van de polder. Hierdoor slibde de kwelder geleidelijk op. Jaarlijks kwam het gebied gemiddeld een centimeter hoger te liggen. Er ontwikkelde zich een prachtig dynamisch kwelderlandschap met rijke vegetatie en een omvangrijke vogelbevolking.
Honden mogen aangelijnd mee het gebied in.

 

Kustvissers leefden

van het wad

De Waddenzee die je hier vanaf de dijk ziet, heeft een indrukwekkende geschiedenis. In de loop der eeuwen kwamen hier talloze schepen in nood, en menigeen verging zelfs. Dat kwam door de vele ondiepten, sterke stromingen en zandplaten die van plaats veranderden.

De voornaamste zandplaat in dit deel van de Waddenzee heet Engelsmanplaat. De zandplaat dankt zijn naam aan een Engels schip dat daar verging in 1672.

Rechts van de Engelsmanplaat loopt het Friese Gat, een

 

Waddenkust, waddenzee, Peasens-Moddergat, Peazemerlannen, Fryske Gea

Waddenkust, waddenzee, Peasens-Moddergat, Peazemerlannen, Fryske Gea

diepe geul waarlangs de vissers de Noordzee bereikten. Kapen en bakens stonden altijd op Engelsmanplaat vanwege het gevaar voor stranding. Jarenlang stond ook een houten reddingshuisje op de plaat, een overnachtingsplek voor schipbreukelingen.

 

Aan het netten boeten

kwam een einde

Bij de dijk van Moddergat tonen een aantal monumenten hoe hard het vissersleven kon zijn. In 1883 kwamen 83 bemanningsleden om het leven die met een vloot van 22 schepen met mooi weer waren weggevaren. Ze kwamen echter terecht in een storm en zeventien schepen vergingen.

Onder aan de dijk staat een beeld van een moeder met een kind op haar arm. Symbool voor de vele vrouwen in Peasens en Moddergat die achterbleven in gezinnen zonder kostwinner.

De stormramp was de nekslag voor de kustvisserij vanuit de dorpen Peasens en Moddergat. In museum It Fiskershúske is te zien hoe de kustvissers leefden en werkten.

 

Waddenkust, waddenzee, Peasens-Moddergat, Peazemerlannen, Fryske Gea

Op onderstaande kaartje zie je waar je kunt parkeren en wandelen door de Peazemerlannen. Download de wandelroute als gpx-bestand. Gratis. Je hoeft geen persoonlijke gegevens achter te laten.


Waddenkust, waddenzee, Peasens-Moddergat, Peazemerlannen, Fryske Gea

Wandelroute GPX Peasens-Moddergat 6 -14 km

Door de Peazemerlannen is een wandelroute. Honden zijn aangelijnd welkom. Loop je alleen de grote lus, dan is je wandelroute ruim zes kilometer. De pier is ongeveer twee kilometer. Loop je naar het uiteinde van alle drie de ‘doodlopende takken’, dan is je wandeling ongeveer 14 kilometer. Parkeren: Seewei/De Oere, Moddergat.


Download het gpx-bestand op je computer of mobiele apparaat. Importeer het in Google Maps (My Maps), een wandel-GPS-systeem of bijvoorbeeld in de app OruxMaps. Tip: je moet het gpx-bestand eerst uit het ZIP-bestand halen. Daarvoor heb je soms een aparte applicatie nodig.

 

 

 

Museum ’t Fiskershúske Moddergat Waddendijk Friesland

Ken jij museum ’t Fiskershúske in Moddergat ?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaringen onder aan deze pagina:
Op zoek naar een mooie wandeling in de omgeving? Klik hier
Op zoek naar horecagelegenheden in de omgeving? Klik hier
Op zoek naar andere musea? klik hier

 

 

Waar ligt Moddergat?
Moddergat ligt in Noord-Friesland en staat bekend als tweelingdorp Peasens-Moddergat. Kijk op de kaart.

 

Museum aan waddendijk toont vissersbestaan van toen

Vier gerestaureerde vissershuisjes op de dijk bij de Waddenzee vormen een museum. Het oudste huisje is uit 1794. Dat huisje is ingericht zoals gebruikelijk was bij dijkwoningen rond 1850. Er is ook een huisje ingericht in de stijl van de vroege twintigste eeuw. Bewonder de permanente expositie ‘Vissers van Wad en Gat’.

Er is bij het museum een museumcafé, waar je ook schipperstruien kunt kopen. Het museum is van 18 februari tot en met 31 oktober geopend van maandag tot en met zaterdag 10.00 tot 17.00 uur. Buiten deze openingstijden is het museum op afspraak open, en soms op zon- en feestdagen. Zie voor de actuele openingstijden op de site van het museum zelf.

Museum 't Fiskershúske, Moddergat, waddendijk, Friesland, Fryslân

Museum 't Fiskershúske, Moddergat, waddendijk, Friesland, Fryslân

Museumcafé,

schipperstruien en oplaadpunt

Handig voor fietsers is het om te weten dat er een oplaadpunt voor twee elektrische fietsen is bij het museum. Heb je een lekke band? Voor kleine reparaties is bij het museum materiaal aanwezig.


Museum ’t Fiskershúske

Fiskerspaad 4-8a, 9142 VN Moddergat – 0519-589454

Geopend van februari tot en met oktober op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur

www.museummoddergat.nl

 

 

Halerûte Damwâld cultuur-historisch wandelpad Friesland

Ken jij de Halerûte in Damwâld?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina
Op zoek naar meer wandelroutes? Klik hier
Op zoek naar meer buitenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar meer historisch interessante locaties? Klik hier
Op zoek naar  horecagelegenheden in de buurt? Klik hier

 

 

Zes info-panelen maken de Halerûte historisch interessant

De Halerûte is een wandelroute ten zuiden van Damwâld, 2,8 kilometer lang. Het pad loopt van de Singel naar de Johannes Durksloane. De route is voorzien van zes informatiepanelen waarop de geschiedenis van de Halepaden wordt verteld. Ook zijn er net als vroeger op een aantal punten langs de route klaphekjes geplaatst.

 

Waar ligt Damwâld?
Damwâld ligt ten zuiden van Dokkum, in gemeente Dantumadeel. Kijk op de kaart.

Het was vroeger heel normaal om de kortste route te nemen van huis naar de winkel, school of kerk. Mensen liepen langs slootwallen of, als dat handig was, bij elkaar over het land. De paadjes die daarbij ontstonden worden ‘halen’ genoemd. In de omgeving van Damwâld waren vroeger erg veel van die paadjes. Het huidige dorp bestaat uit een aantal aan elkaar gegroeide kleinere dorpen (Ikkerwâld, Moarrewâld en Dantumawâld) en er zijn relatief veel huizen die iets apart of achteraf staan.

 

Allemansrecht is verledentijd

Hoe meer zandwegen bestraat of geasfalteerd werden hoe meer de ‘halen’ in onbruik raakten. Tegenwoordig zijn boeren er zelfs helemaal niet meer van gediend dat mensen hun land betreden. Land is bestemd voor het produceren van voedsel. Bovendien is het de eigenaar die opdraait voor eventueel ontstane schade. Het allemansrecht van toen, ‘recht van overpad’, geldt bijna nergens meer.

 

Mooi herstelwerk

Daarom is het zo bijzonder dat de Stichting Herstel Halepaden, een wandelroute heeft samengesteld over

 

 

voormalige ‘halepaden’. Lopend over graspaden, smalle schelpenpaadjes en soms gewoon geasfalteerde wegen passeer je diverse vlonders en klaphekjes.
Vlonders en klaphekjes waren vroeger heel gebruikelijk om te voorkomen dat het vee ontsnapte. Ook nu weer dienen ze daar voor.

 

Historische verhalen

Langs de Halerûte (rûte is Fries voor route) staan zes infopanelen. Die vertellen de geïnteresseerde passant van alles over het verleden van toen. Je leest over het leven in de streek waarin deze halepaden ontstonden. Het leuke van het pad is dat je achter de huidige woonhuizen langs loopt en op plaatsen komt die je vanaf de openbare weg niet kunt bereiken. Honden zijn er aangelijnd welkom.

 


Tips:

‘Mam is de hort op’  wandelde de route en schreef er een blog over.

De geschiedenis van de halepaden wordt beschreven door de Stichting Herstel Halepaden.

De Halerûte sluit aan om twee knooppunten van het wandelnetwerk.


 

Download hieronder (kosteloos en zonder het achterlaten van gegevens) het gpx-bestand.Download het gpx-bestand op je computer of mobiele apparaat. Importeer het in Google Maps (My Maps), een wandel-GPS-systeem of bijvoorbeeld in de app OruxMaps. Tip: je moet het gpx-bestand eerst uit het ZIP-bestand halen. Daarvoor heb je soms een aparte applicatie nodig.

Halerûte Damwâld GPX 3 km heen 3 km terug

De Halerûte is een wandelroute, volgens de wegbewijzeringsbordjes 5,5 km lang (vice versa). Hij loopt van de Singel (zuidwestelijk van Damwâld) naar de Johannes Durksloane, een fietspad dat evenwijdig loopt aan de Centrale As, oostelijk van Damwâld. Onderweg steek je diverse wegen over. Je kunt dus altijd wel ergens parkeren. Op de helft, bij de sportvelden is een parkeerplaats (Halewei 64, Damwâld). Maar ja, dan loop je de route eerst naar de ene kant heen en terug, en dan naar de andere kant. Niet alle wandelaars houden daarvan.


Fietsroute Friesland Dokkum-Kollumerzwaag-Dokkum 26 km

Ken jij deze fietsroute vanuit Dokkum?
Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Deel je ervaring onder aan deze pagina
Op zoek naar meer fietsroutes? Klik hier
Op zoek naar meer buitenactiviteiten? Klik hier
Op zoek naar  horecagelegenheden in de buurt? Klik hier

Op een mooie voorjaarsdag op de fiets door Noordoost-Friesland

Henk Aartsma fietste op een van de eerste voorjaarsdagen in het jaar door Noordoost-Friesland, vanuit Dokkum richting Kollumerzwaag. Hij schetst met zijn filmpje een mooi beeld van de omgeving rondom de Strobosser Trekvaart.

Het landschap is nog kaal, de bomen zijn nog niet in blad. Het zonnetje is echter al best wel warm en de vogels laten weer van zich horen.

Geniet mee met de foto’s van Henk Aartsma.

https://youtu.be/tHUpbSBrQ0k

 

 

 

Waar ligt Kollumerzwaag, ten opzichte van Dokkum?
Kollumerzwaag ligt in Noordoost-Friesland, in gemeente Kollumerland. Dokkum ligt in Dongeradeel en is één van de elf Friese steden. Kijk op de kaart.

 

 

Download hier de fietsroute Dokkum-Kollumerzwaag-Dokkum. Je hoeft geen persoonlijke gegevens achter te laten.Download het gpx-bestand op je computer of mobiele apparaat. Importeer het in Google Maps (My Maps) of bijvoorbeeld in de app OruxMaps. Tip: je moet het gpx-bestand eerst uit het ZIP-bestand halen. Daarvoor heb je soms een aparte applicatie nodig.

Fietsroute Dokkum-Kollumerzwaag

Noordoost-Friesland is een prachtige fietsprovincie. Een fijnmazig wegennetwerk zorgt voor talloze fietsopties. De hier beschreven route is een van de mogelijkheden om Noordoost-Friesland, zuidoostelijk van Dokkum, te ontdekken. Lengte: 26 kilometer.